Pretraga

NCVVO tuži školu zbog čijeg je gafa odgođena matura iz Hrvatskog: Traže nadoknadu štete

Više od 30 tisuća maturanata 19. lipnja 2017. ostalo je šokirano viješću da im se odgađa matura iz Hrvatskog jezika koju su trebali pisati sutradan. Tog su dana pisali esej, ali je u Obrtnoj tehničkoj školi Split maturantima umjesto esejskog dijela ispita podijeljen test iz jezika i književnosti. Kako je time sadržaj drugog dijela mature iz Hrvatskog bio kompromitiran, test je odgođen i tiskani su novi ispiti. Nadoknadu štete koja je time nastala Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) sada traži sudskim putem.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Kako piše Slobodna Dalmacija, zbog odgode mature iz Hrvatskog u 2017. NCVVO sudskim putem traži da mu Obrtna tehnička škola Split nadoknadi 282.755 kuna troškova. Podsjetimo, kako se ispit mature iz Hrvatskog polaže u dva dijela – esej i test, te je godine se godine prvi pisao esej. I dok su učenici u ostatku Hrvatske pisali svoje eseje, učenicima Obrtne tehničke škole Split zabunom je podijeljen test iz književnosti i jezika, čime su pitanje bila kompromitirana.

Podjela pogrešnog dijela ispita nije bila jedini propust

Nakon saznanja da je došlo do tog propusta, NCVVO odgađa pisanje testa koje je trebalo biti drugi dan i tiska nove ispite. Ispit se u konačnici, umjesto 20. lipnja, pisao 28. lipnja. Moguću tužbu zbog propusta najavila je i bivša ravnateljica NCVVO-a, Maja Jukić.

No, podjela pogrešnog dijela ispita nije bio jedini gaf ove škole na maturi 2017., stoji u izvješću nadzornice NCVVO-a. Ona je u školu došla odmah nakon što je propust prijavljen. Osim što nastavnica koja je uzimala kutiju iz sefa nije pogledala uzima li pravu, ni nastavnici koji su preuzeli kutije nisu provjerili jesu li to ispravni ispiti, nego su ih o tome obavijestili sami učenici.

Uz to, prenosi Slobodna Dalmacija, jedan od nastavnika nije na vrijeme počeo čitati upute za pisanje više razine eseja, što je pravdao time da se učenici nisu pojavili na vrijeme na ispitu. Na vratima te učionice u kojoj se pisala viša razina eseja stajalo da ispit počinje u 9:15, što za 15 minuta odstupa od kalendara državne mature. A nastavnik se pravdao da je početak pisanja eseja, na zamolbu učenika, odgodio za 15 minuta, bez da je o tome izvijestio ispitnu koordinatoricu.

Epilog slučaja trebao bi biti poznat u svibnju

NCVVO također tvrdi da ih je Obrtna tehnička škola o propustu obavijestila 13 minuta nakon što su svi ostali maturanti u Hrvatskoj počeli pisati esej. Škola se na sudu brani da je pogreška utvrđena za nepunu minutu, te da učenici nisu imali uvid u nastavne materijale. U obrani stoji i da su se pogreške su se događale i prije u privatnoj školi u Puli i u V. gimnaziji u Splitu, no NCVVO od tih škola nije potraživao naknadu štete.

Trgovački sud, piše Slobodna Dalmacija, do sada je sazvao dva ročišta, a ono zadnje je odgođeno zbog mogućnosti nagodbe. Epilog slučaja trebao bi biti poznat u svibnju.

Podsjetimo za kraj, zbog ovog je slučaja došlo do velike izmjene na maturi iz Hrvatskog jezika. Naime, od jesenskog roka te 2017. prvi se piše test iz književnosti i jezika, a esej je u kalendaru drugi. Tako do kompromitacije materijala ne može doći, jer NCVVO esejski zadatak školama šalje 15 minuta prije početka pisanja, a škole ga onda printaju.

____________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

NCVVO tuži školu zbog čijeg je gafa odgođena matura iz Hrvatskog: Traže nadoknadu štete
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap