Pretraga

Osnovan novi studij farmacije u Hrvatskoj: Očekuje se da će prve studente upisati već ove godine

A- A+

Na početku svake kalendarske godine Hrvatski zavod za zapošljavanje objavljuje preporuke za upisnu i politiku stipendiranja. U njima se iznose smjernice za koje je studije potrebno povećati broj upisnih mjesta ili stipendija. Jedan od studija na čiji bi upis trebalo poticati maturante sa šireg riječkog područja je i studij farmacije. I dok su do sada morali u Zagreb ili Split kako bi se obrazovali na to zanimanje, to više neće biti slučaj. Na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci održanoj u utorak izglasana je odluka o osnivanju studija farmacije. Sa Sveučilišta izražavaju nadu kako će im Ministarstvo što prije izdati dopusnicu za rad, kao i da će prvi studenti u klupe sjesti već od jeseni.

farmacija

Ilustracija: Unsplash

Na području Primorsko-goranske županije diplomirani farmaceuti traženi su kadar. Međutim, oni koji su željeli upisati taj studij, morali su se uputiti u Split ili Zagreb. To više neće biti slučaj jer je na jučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci usvojena odluka o osnivanju zajedničkog integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studijskog programa farmacija.

Čaka se dopusnica, na Sveučilištu žele krenuti s nastavom već od jeseni

Nositelji su riječki Medicinski fakultet, koji je i izvoditelj i to zajedno s Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

– Nakon uspješno otvorenog studija logopedije, Sveučilište u Rijeci je još jednom, prateći podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o postojanje velikog nesrazmjera između ponude i potražnje farmaceutskog kadra na tržištu rada, pokrenulo proceduru osnivanja studija farmacije. Pripremljeni studijski program pri Sveučilištu u Rijeci, s izvoditeljima Medicinskim fakultetom i Odjelom za biotehnologiju imao je veliku potporu vanjskih partnera iz gospodarstva: Jadran galenskog laboratorija d.o.o., Hrvatske agencija za lijekove i medicinske proizvode – HALMED, Hrvatske ljekarničke komore i Hrvatskog farmaceutskog društva, kaže nam prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete, prof. dr. sc. Marta Žuvić.

Korak koji slijedi nakon donošenja odluke o osnivanju studija je upućivanje dokumentacije Ministarstvu znanosti i obrazovanja s očekivanjem dopusnice. Na riječkom Sveučilištu nadaju se kako će se prvi studenti upisati već ove kalendarske godine, odnosno da će nastava započeti najesen.

– Kako je studijski program u recenzijama ocijenjen kao vrlo moderan, inovativan i usklađen sa svim zahtjevima regulirane profesije, očekujemo da ćemo dopusnicu dobiti na vrijeme kako bi nastava započela već od akademske godine 2021./2022., kaže nam Žuvić.

Izdvojeni članak
snjezana prijic samarzija

Rektorica Prijić Samaržija izabrana u drugi mandat na čelu Sveučilišta u Rijeci

Plan je upisati 30 studenata

Optimalan broj studenata koji se mogu upisati na novoosnovani riječki studij s obzirom na kadrovske i prostorne kapacitete je 30 redovitih studenata.

– Uvjeti za upis identični su uvjetima upisa na postojeće studije Farmacije u RH koje izvode Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, kaže nam Žuvić.

Prema podacima dostupnima u sustavu Postani student za bodovi za upis studija farmacije u Splitu i Zagrebu mogu se prikupiti na sljedeći način:

  • Hrvatski jezik (A razina) – 5%
  • Matematika (A razina) – 20%
  • Strani jezik (A razina) – 5%
  • Kemija (obavezan) – 20%
  • Biologija (neobavezan) – 20%
  • školski uspjeh – 25%
  • dodatno se boduju izvrsni rezultati na državnim i međunarodnim natjecanjima iz biologije, kemije, fizike i matematike

– Posebnost našeg studijskog programa je stjecanje kompetencija ne samo za rad u ljekarništvu već i u bolničko- zdravstvenim sustavima te farmaceutskoj industriji, poručuju zaključno sa Sveučilišta u Rijeci.

Osnovan novi studij farmacije u Hrvatskoj: Očekuje se da će prve studente upisati već ove godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap