Pretraga

Plaćene pripreme ili sami kod kuće? Maturanti otkrili kako su učili za najvažnije ispite do sada

A- A+

Prvog dana lipnja započeo je ljetni rok državne mature. Od ispita s većim brojem prijava maturanti su do sada pisali ispite više i osnovne razine Engleskog jezika te danas Biologija. U anketi smo uoči ispita pitali čitatelje jesu li išli na organizirane pripreme za maturu ili su se sami pripremali za te ispite.

državna matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Maturanti su riješili tek manji broj ispita državne mature. Neki od većih ispita još uvijek su pred njima – u četvrtak se polaže Politika i gospodarstvo, u petak Informatika i Psihologija, sljedećeg tjedna Fizika i Kemija, dok su Hrvatski i Matematika u zadnjem i predzadnjem tjednu. Uoči većih ispita na portalu smo proveli anketu u kojoj smo čitatelje pitali jesu li pohađali organizirane pripreme za državnu maturu?.

U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta sudjelovalo 2.689 čitatelja. Njih 26% reklo je kako je išlo na plaćene pripreme, a 9% sudionika da je pohađalo pripreme u školi. Kombinaciju priprema u školi i plaćenih priprema koristilo je 10% sudionika ankete. S druge strane, 53% onih koji su glasali u anketi izjasnilo se kako nije pohađali niti jednu od navedenih vrsta priprema, nego se pripremalo samostalno kod kuće.

 

 

‘Nije mi nimalo žao što nisam išla na plaćene pripreme’

Među tom većinom je i učenica Dora iz Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu.

– Smatram da su rezultati ankete poprilično očekivani, većina maturanata (kao i njihovi roditelji) nisu voljni platiti pripreme za ispite za koje se i sami mogu pripremiti. Ono što je prevladalo kod mene da se pripremam samostalno je to što dobro poznajem svoj način rada kada se radi o učenju. Nije mi nimalo žao što nisam išla na plaćene pripreme jer naposljetku, rezultati bi bili vjerojatno isti. Pripreme su tu da se daju nekakve upute i literatura, što ionako imamo na stranicama NCCVO, pa zašto bezvezno trošiti novce?, pita se Dora.

Ona polaže Engleski i Hrvatski na A razinu, B razinu Matematike te Psihologiju. Kaže nam kako se za Engleski, jedini predmet koji je do sada pisala, nije previše pripremala.

– Večer prije sam prošla kroz pravila za pisanje eseja, malo pogledala gramatiku. Nisam smatrala da treba išta više s obzirom na ocijene kroz školovanje, veliki plus je što smo s profesoricom prolazili kroz ispite prijašnjih matura i radili na esejskim zadatcima. Naravno, onima koji nisu imali tu opciju kroz nastavu savjetovala bi da obavezno prolaze kroz stare mature kako bi dobili uvid od čega se ispit sastoji i kako bi bili pripremljeni na vrste zadataka koje se pojavljuju. Za psihologiju sam krenula učiti dva i pol tjedna ranije. Nema mnogo gradiva, ali ipak se treba dobro organizirati da se kroz sve stigne proći. Pripremam se tako što učim sve ispočetka, odnosno prolazim kroz sve temeljno. Ima mnogo podjela, činjenica, vrsta, metoda… pa onda bolje krenuti na vrijeme, kaže Dora.

Dodaje, za Psihologiju koristi dodatan priručnik, za hrvatski ima opširnu skriptu koju će ‘skratiti’, ali, kaže, taj će predmet početi učiti tek kada prođe Psihologija.

– Već sam ispisala razdoblja u koja sam svrstala bitne pisce, činjenice i djela. Smatram da je to odličan način pripreme za hrvatski jer ne oduzima mnogo vremena, tj. u kratkom vremenu se sve vrlo brzo ponovi. Gramatiku ću ostaviti za zadnje dane jer nje nema toliko koliko ima književnosti. Za esej ću detaljno proći kroz sva djela i bitne činjenice za ista – vjerojatno ću se služiti portalima gdje su djela sažeta i odlično prepričana. Pošto je Matematika zadnja, a isto tako i B razina, proći ću kroz neke skripte i zadatke s prijašnjih matura nekoliko dana prije samog ispita, otkriva nam Dora.

Izdvojeni članak
matura biologija

Maturante pregazila pitanja na maturi iz Biologije: ‘Nadam se da ću navući tih 18 bodova’

‘Uz dobre pripreme i kvalitetne profesore sve bude lakše’

Njena vršnjakinja Josipa iz Srednje škole Viktorovac u Sisku pohađala je privatne i pripreme u školi.

– Smatram da je svatko izabrao onakav tip priprema za kakav smatra da mu najbolje odgovara ili ovisno o tome u kakvoj je situaciji. Prema mom razmišljanju, organizirane pripreme učinkovitije su od samostalnih jer ih većinom drže profesori koji imaju iskustva u radu s maturantima, kaže nam Josipa.

S pripremama iz Hrvatskog i Matematike je, dodaje, krenula veću u listopadu.

– Pohađala sam privatne pripreme i one koje je škola organizirala. Sastojale su se od ponavljanja cijelog srednjoškolskog gradiva, a zatim sam vježbala po starim maturama. Engleski sam krenula nešto kasnije, tijekom proljetnih praznika. Uz dobre pripreme i kvalitetne profesore sve bude lakše, zaključuje Josipa.

A jesu li pripreme, kakve god one vrste bile, urodile plodom, maturanti će doznati 14. srpnja. Tog datuma objavljuju se rezultati ispita državne mature. Do 16. srpnja traje rok za prigovor na ocjenu, a konačne rezultate mature NCVVO će objaviti 21. srpnja.

Copy link
Powered by Social Snap