Pretraga

Pljušte reakcije pristupnika na rezultate mature: Pao Hrvatski jer mu je nedostajao 1 bod i to – na eseju!

A- A+

Iako je mnogima glavna briga današnja utakmica koju na Svjetskom prvenstvu Hrvatska igra protiv Engleske, gotovo 40 tisuća hrvatskih maturanata ima jednu puno veću. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je danas rezultate ispita državne mature, kao i pragove prolaznosti pojedinih ispita. Reakcije na rezultate ne prestaju se nizati, a mi smo porazgovarali s nekolicinom maturanata. Većina naših sugovornika postigla je očekivani rezultat, a za jednoga od njih uslijedilo je frustrirajuće iznenađenje. Samo bod nedostajao mu je za prolazak obaveznog Hrvatskog jezika i to zbog eseja.

Foto: pixabay

Od ove godine, da bi položili ispit iz Hrvatskog jezika, maturanti moraju zadovoljiti minimalni prag prolaznosti na oba djela ispita – i testu i eseju. Ako im je jedan od dijelova negativno ocijenjen, negativnu ocjenu dobivaju iz čitavog ispita. Mnogi su zbog ove izmjene prigovarali, pritom naglašavajući kako je prilikom ocjenjivanja teško ostati subjektivan.

Muke po Hrvatskom

Izdvojeni članak

Objavljeni svi pragovi prolaznosti za ljetni rok državne mature 2018.

Upravo je ova izmjena odredila sudbinu maturanta koji nam je pristao dati izjavu pod uvjetom da ostane anoniman. Samo jedan bod na eseju više razine Hrvatskog nedostajao mu je za prolazak čitavog predmeta. Osjećaj je frustrirajuć, kaže nam.

– Mislio sam da će mi esej podignuti ocjenu. Planiram uložiti prigovor na rezultat i nadam se da će proći. Sve druge predmete položio sam s 3 i 4, otkriva ovaj maturant.

U jednako tragičnoj situaciji je i Filip, sada već bivši učenik Trgovačke i komercijalne škole. Njemu su za prolazak Hrvatskog na osnovnoj razini nedostajala samo dva boda.

– Osjećam se ljutito jer je sve ovo bez veze i bez razloga se gubi ljeto u kojemu bi se trebalo se uživati. Iako sam prošao esej, smeta mi to što je A razina dobila lakšu temu! Planiram ići na jesenski rok jer moram na fakultet, nema ništa u ovoj državi sa srednjom školom, ako me shvaćate, kaže nam Filip i dodaje kako je sve ostale ispite na maturi uspješno položio.

‘Na kraju sam prošao stvari za koje nisam uopće učio’

Izdvojeni članak

23 stvari koje pomisliš kada vidiš rezultate mature

Da neće položiti ispit iz Hrvatskog, smatrao je Emanuel, maturant Prve riječke hrvatske gimnazije. Naime, pogrešno je prepisao dio odgovora na list za odgovore jer je preskočio jedan kvadratić pa ga je to koštalo sveukupne ocjene, koja je na kraju trojka.

– Sve ostalo je prošlo točno kako sam i mislio da će biti. Na kraju sam prošao stvari za koje nisam uopće učio. Informatiku nisam doslovce ni pipnuo i prošao sam ju, a Filozofiju koju sam, eto, učio svega sat prije testa, prošao sam s dobrim, kaže nam Emanuel.

Riječanin je upao na sve fakultete, a na prioritetnom Pravnom je 20. na rang listi.

– Žalim možda mrvicu što se nisam više pripremao, ali u zadnja tri tjedna najveća mi je briga bila hoću li uopće proći, tako da mi je sad samo sreća u glavi, kaže Emanuel.

Neki ipak nisu ‘upali’ na prvi izbor

Izdvojeni članak

Maturanti, na ovo biste trebali obratiti pozornost pri upisu faksa: Ovo su najtraženija zanimanja na Zavodu za zapošljavanje

Branimir iz XVI. gimnazije Zagreb nije ‘upao’ na svoj prvi izbor, pa će Fizioterapiju u Ivanić Gradu studirati u izvanrednom statusu, čime je zadovoljan iako neće imati većinu studentskih prava.

– Što se tiče rezultata državne mature, poprilično sam zadovoljan, s obzirom na to da nisam pao. Očekivao sam iz Matematike 4, no dobio sam 3 i nekako to prihvatio. Iskreno, ne žalim što se nisam više pripremao. Hrvatski koji sam pripremao svega par sati sam položio s 3, što je zadovoljavajuće s obzirom na količinu učenja, rekao nam je zagrebački maturant.

Rezultati su bili očekivani za Tihanu, učenicu Prve sušačke hrvatske gimnazije. No, baš kao i Branimir, Tihana nije ‘upala’ na prvi izbor.

– Na to sam se već pripremila s obzirom na to da se nisam dovoljno pripremila za test intelektualnih sposobnosti na FFZG-u. Zadovoljna sam jer upadam na Hrvatske studije i na Filozofski fakultet u Zadru. Ne žalim ni za čime, zadovoljna sam svojim rezultatima, kaže nam Tihana.

‘Trebalo je možda najbanalnije stvari ponoviti još jednom prije mature’

Izdvojeni članak

Maturanti, prije upisa na faks obavezno pogledajte ovaj video, uvelike će vam koristiti

Lorena iz Građevinske tehničke škole u Rijeci nije se previše pripremala za maturu pa je, sukladno tome, također zadovoljna rezultatima. Očekivala je samo bolji rezultat na ispitu iz Matematike.

– Ne žalim ni zbog čega jer mislim da sam pokazala znanje koje sam stekla u ove četiri godine obrazovanja, neki su u par mjeseci naučili ono što ja učim četiri godine, stvarno su se pripremali i svaka im čast na tome, ali mislim da se za maturu zapravo sprema kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje, a ne na pripremama 2-3 mjeseca prije mature, zaključuje Riječanka.

Kao i Lorena, bolji rezultat iz Matematike očekivao je Mate iz Gimnazije Frane Petrića u Zadru, a više od očekivanog bilo mu je točno na ispitu iz Likovne umjetnosti.

– Upao sam na Arhitekturu u Zagrebu i zadovoljan sam s time jer mi je to bio i prvi izbor. Žalim samo za manjkom koncentracije u nekim situacijama gdje sam pogriješio nešto što svi znaju. Trebalo je možda te najbanalnije stvari ponoviti još jednom prije mature, poručuje Mate, što je ujedno i dobar savjet za nadolazeću generaciju maturanata.

Podsjetimo za kraj, danas su objavljeni i pragovi prolaznosti za sve ispite mature, a možete ih doznati na ovoj poveznici.

 

Prije dvije godine snimili smo zanimljiv video o asocijacijama maturanata na državnu maturu, kojeg možete gledati u nastavku.

Pljušte reakcije pristupnika na rezultate mature: Pao Hrvatski jer mu je nedostajao 1 bod i to – na eseju!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap