Pretraga

Provjerite koji su studiji najpopularniji među maturantima tjedan uoči državne mature

A- A+

Sljedećeg tjedna ispitom iz Hrvatskog započinje ovogodišnji ljetni rok državne mature. Maturanti svoju listu prioritetnih studija mogu, u pravilu, mijenjati sve do objave konačnih rezultata mature, ali visokoškolske ustanove mnogu utvrditi i raniji rok za prijavu ako, primjerice, imaju prijemni ispit. Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je najnovije podatke o poželjnosti 865 studija u Hrvatskoj.

Foto: srednja.hr

Ako se uzmu u obzir studiji s upisnom kvotom većom od 20 mjesta, trenutno najpoželjniji studij u Hrvatskoj je i dalje logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Mjesta je ove godine za 80 novih studenata (što je za 30 više u odnosu na lani). Studij je za sada prijavilo 1.115 kandidata, a za njih 468 to je prvi izbor. Kriterij poželjnosti utvrđuje se omjerom broja prvih prijava i ukupne kvote, koji u slučaju logopedije iznosi 5,85. Informacije o ovogodišnjem prijemnom za logopediju nedavno su objavljene i možete ih pronaći ovdje.

Izdvojeni članak
logopedija

Konačno poznato kada se održava prijemni za logopediju, a danas istječe i važan rok za sve koji je upisuju

Drugi najpoželjniji studij u Hrvatskoj s kvotom većom od 20 mjesta je studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Omjer koji određuje poželjnost je 5,03 jer su studij na prvo mjesto svoje liste postavila 382 maturanata, a mjesta je za njih 76. Ukupno je psihologiju prijavilo 1.119 kandidata, a dobra vijest za sve njih je da se ove godine za upis neće provoditi test intelektualnih sposobnosti.

S omjerom poželjnosti 4,77, treći najpopularniji studij je kriminalistike koja se izvodi pri Visokoj policijskoj školi. Mjesta je za 30 kandidata, ukupno su studij do sada prijavile 633 osobe, a prvi je on izbor za njih 143.

Među studijima s kvotom većom od 20 mjesta na samom vrhu ljestvice poželjnosti nalaze se još i izobrazba trenera (smjer kondicijska priprema sportaša) na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, radiološka tehnologija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, fizioterapija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te sestrinstvo na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Lista studija poželjnosti 865 studija u Hrvatskoj nalazi se u tablici u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv potrebno je osvježiti stranicu ili kliknuti ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [252.85 KB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap