Pretraga

Što su ECTS bodovi te sve o njihovom određivanju i prenošenju saznajte iz ove brošure

A- A+

Još 2015. godine Europska je komisija izdala je ECTS Users’ Guide (Vodič za korisnike ECTS-a). U izradi vodiča sudjelovali su predstavnici država sudionica Bolonjskog procesa i udruženja dionika, a dvije godine nakon, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je i hrvatsku verziju, koja će i našim studentima te budućim studentima pobliže objasniti što se izražava ECTS bodovima, kako se određuju i prenose, te sve druge važne informacije o ECTS sustavu.

www.irtsaquitaine.fr

Izdvojeni članak

Što ECTS zapravo predstavlja i kako se određuje

Uvođenjem bolonjskog procesa u visokoobrazovni sustav u Hrvatskoj, uveden je i ECTS sustav bodovanja. Europski sustav prijenosa i prikupljanja bodova (ECTS) alat je Europskog prostora visokog obrazovanja kojemu je cilj učiniti
studije i kolegije što transparentnijima i na taj način pridonijeti unapređenju
kvalitete visokog obrazovanja, objašnjeno je u Vodiču za korisnike ECTS-a, izdanom od strane Europske komisije. 

U istom priručniku, objašnjeno je kako se bodovima ECTS-a izražava obujam učenja na temelju definiranih ishoda učenja i pripadajućega radnog opterećenja te kako je određivanje bodova u ECTS-u proces je pripisivanja broja bodova kvalifikacijama, studijskim programima ili pojedinačnim sastavnicama studijskih programa. 

Kako izgleda prenošenje bodova, kako upotreba ECTS-a pomaže pri izradi programa, kako se ECTS bodovanje ponaša tijekom mobilnosti i odgovore na mnoga druga pitanja oko ECTS sustava možete pronaći u brošuri koja slijedi. U nešto kraćoj verziji, ECTS bodovanje objasnili smo i u jednom od svojih tekstova, dostupnom na ovoj poveznici.

Vodič Za Korisnike ECTS-A by srednja.hr on Scribd

Share via
Copy link
Powered by Social Snap