Pretraga

Tri videa koja morate pogledati prije mature iz Matematike

A- A+

Pred maturantima je sada ispit državne mature iz Matematike. Njega na A i B razini piše oko 26 tisuća pristupnika, a na našem YouTube kanalu imamo nekoliko videa sa savjetima za taj ispit.

Foto: srednja.hr

U suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom “U centru mature”. U trećem podcastu iz tog serijala ugostili smo Nedu Lesar, višu stručnu savjetnicu u Odjelu za promicanje kvalitete obrazovanja NCVVO-a. Ona je stručnjakinja za maturu iz Matematike, tako da nam je objasnila zašto postoje određene stvari u samom ispitu, ali i otkrila kada će priznati bodove u zadacima gdje se gleda postupak!

Između ostaloga, objasnila nam je i pojedine trikove i savjete oko toga kako riješiti maturu iz Matematike. Konkretno, u videu u nastavku doznat ćete kako pravilno crtati grafove, što se neće bodovati kod crtanja grafova, kako se boduje postupak rješavanja zadataka te što se dogodi ako krivo prepišete zadatak.

U devetom podcastu u travnju ugostili smo Tonija Miluna, vjerojatno najpopularnijeg matematičara u Hrvatskoj i profesora s Visokog učilišta Algebra. Prilikom najave ovog podcasta zamolili smo učenike da šalju zadatke koje ne znaju riješiti. Tako je, osim kratkog razgovora o matematici i obrazovanju, Toni riješio i objasnio kako rješavati nekoliko zadataka s mature iz Matematike.

Napomenimo za kraj kako zadatke s prošlih matura iz Matematike možete rješavati i u našem sustavu kvizovi.srednja.hr.

Kako će izgledati ispit u 2023., pogledajte na našem TikToku:

@srednja_hr Jeste li spremni za maturu iz matematike? Donosimo sve najvažnije informacije o zadnjem glavnom ispitu na maturi! Sve o maturi čitajte na portalu srednja.hr #srednjahr #justsrednjathings #skola #matura #maturanti2022 #matura2022 #matematika #hrvatska ♬ San Tropez – Illect Recordings

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap