Pretraga

Završio rok za žalbe na ocjene mature, evo kada će prihvaćenima biti izmijenjeno bodovno stanje

Proteklog ponedjeljka objavljeni su privremeni rezultati državne mature, a tada je započeo i rok za žalbe na ocjene. Oni koji su imali prigovor vezan uz propust u bodovanju mogli su ga uložiti do ove srijede, a mi smo provjerili kada će tim pristupnicima biti ažurirani bodovi u sustavu.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Pojedinim pristupnicima koji su uložili prigovor na ocjenu mature već je vidljivo rješenje tog prigovora, odnosno znaju je li im on odbijen ili prihvaćen. No, dio njih zabrinut je jer im nakon prihvaćanja žalbe još uvijek nije povećan broj bodova na ispitima. Iz NCVVO-a nam kažu kako će se njihovo bodovno stanje izmijeniti tek u narednim danima.

– Pristupnici odgovor na poslani prigovor u sustavu vide odmah individualno, no tek po završetku obrade svih prigovora bit će osvježen broj bodova u sustavu. Očekujemo da će to biti tek u nedjelju popodne, kažu iz NCVVO-a.

Konačni rezultati mature bit će objavljeni u ponedjeljak, 20. srpnja. Do tog datuma u 14:59 maturanti mogu mijenjati svoje liste prioriteta, odnosno dodavati ili s njih uklanjati studije te mijenjati njihov poredak. Na listu se ne mogu dodavati studiji koji su imali prijemne ili studiji koji traže polaganje predmeta koje maturant nije položio. Podsjetimo, s liste prioriteta potrebno je obrisati samo one studije koje maturant nikako ne želi upisati, a na prvo je mjesto liste potrebno staviti studij koji kandidat najviše želi upisati.

– Kandidat može ostvariti pravo upisa (DA) na samo jednom studijskom programu i to na prvom na kojem se nalazi unutar upisne kvote, a da zadovoljava sve potrebne uvjete. Kandidat svoj plasman može vidjeti na trenutnom najboljem odabiru (DA) i studijima višeg prioriteta. Na studijima nižeg prioriteta od svojeg trenutnog najboljeg odabira ne može vidjeti svoj plasman (šifru), ali može vidjeti mogući rang prema bodovima koji bi ostvarivao kada bi promijenio prioritete studijskim programima, tj. taj studij stavio iznad trenutnog najboljeg odabira na svojoj listi prioriteta, pojašnjeno je na stranici Studij.hr Agencije za znanost i visoko obrazovanje.