Pretraga

Analizirali državnu maturu: Ovo je najbolja hrvatska srednja škola i najuspješnija učenica

A- A+

Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji provodi državnu maturu analizirao je podatke za svaku srednju školu na način da je zbrojio rezultate svih učenika kako bi dobio prosječan rezultat škola. Rezultati spomenute analize pokazali su da je najbolja srednja škola u Hrvatskoj zagrebačka Peta gimnazija, a najbolji prosječni rezultat ima Isabella Koprivec, bivša maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Peta gimnazija za nagradu dobiva 100 tisuća kuna koje će utrošiti za novu opremu i razne projekte, dok će se Isabella obogatiti za 10 tisuća kuna.

Foto: www.petagimnazija.hr

Peta gimnazija u Zagrebu na glasu je kao jedna od najboljih srednjih škola u Hrvatskoj, što je potvrdio i Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja nedavnom analizom ovogodišnje državne mature, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Ravnatelj V. gimnazije godinama protuzakonito predavao matematiku

Potvrđeno: zagrebačka Peta gimnazija je najbolja škola

Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi državnu maturu, analizirao je podatke za svaku srednju školu te zbrojio rezultate svih učenika koji su pristupili maturi kako bi dobili prosječan rezultat škola. Na taj su način došli do saznanja kako su na ovogodišnjoj državnoj maturi u prosjeku najbolji rezultat iz tri obavezna predmeta (hrvatsko i strani jezik te matematika) postigli maturanti iz zagrebačke V. gimnazije.

Gledajući pojedinačne slučajeve, iz spomenute gimnazije čak su tri učenika bez ijedne greške riješila višu razinu matematike, dok ih je četvero postiglo sto posto na ispitu iz fizike. Jedna je, pak, maturantica briljirala na matematici i fizici riješivši oba ispita bez pogreške.

Maturanti V. gimnazije zabilježili su i najbolje rezultate na ovogodišnjoj maturi iz engleskog, kemije, latinskog, likovne umjetnosti i logike.

Izdvojeni članak

V. gimnazija Zagreb: U petak ponovno Peta Gori

Školi nagrada od 100 tisuća kuna

– Sad se vidi da mi držimo visok prosjek na državnoj maturi, a gotovo sto posto naših maturanata državnu maturu položi u prvom roku. Isto je tako važno da 90 posto učenika polaže višu razinu, a prema nekim našim podacima 95 posto djece upiše fakultet koji im je bio prvi na listi prioriteta, izjavio je ravnatelj Pete gimnazije Petar Mladinić za Jutarnji list.

Najboljoj školi, u ovom slučaju V. gimnaziji, Zaklada Adrisa uručit će donaciju od 100 tisuća kuna, koju će iskoristiti za kupovinu nove opreme, pribora za projekte i odlazak učenika na razna natjecanja.

– Sto tisuća kuna nam je ugodan šok, ali i poticaj da nastavimo s kvalitetnim radom. Upisujemo učenike koji osim ocjena 5,0 imaju i dodatne bodove, a ponavljača uopće nemamo. Ako se dogodi da je netko imao loš rezultat na polugodištu, onda za vrijeme zimskih praznika može dolaziti u školu i raditi kako bi ocjene ispravio. Vodi se računa o svakom djetetu kako bi postiglo svoj maksimum, istaknuo je Mladinić.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: Uspjeh ovisi o srednjoškolskim profesorima

Najbolja bivša učenica Gimnazije Čakovec

Što se tiče maturanata koji su ove godine pristupili državnoj maturi, najbolji prosječni rezultat ima Isabella Koprivec, sad već bivša učenica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Ova 19-godišnjakinja je riješila ispit iz hrvatskog jezika 97,5 posto, na engleskom je ostvarila 96 te na matematici 95 posto, a za svoj uspjeh dobila je nagradu od 10 tisuća kuna.

– To što sam najbolja učenica bilo mi je veliko iznenađenje jer nisam znala da biraju najboljeg učenika, a nije mi ni palo na pamet da sam baš ja od svih maturanata u Hrvatskoj najbolje napisala maturu. Kad sam saznala za nagradu to je bilo još jedno u nizu ugodnih iznenađenja za mene i moju obitelj i prijatelje, napisala nam je Isabella.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: Evo što je potrebno da biste riješili dva predmeta bez greške

Za maturu se najbolja učenica pripremala samostalno te uz pomoć profesora iz škole. Kako Isabella kaže, profesori u Gimnaziji Čakovec puno su vremena posvetili upravo tome da učenike pripreme za maturu, doduše bez nekih organiziranih priprema.

Sadašnjoj generaciji maturanata je poručila da prvo sami moraju zaključiti koje im stvari idu, a koje ne te onda poraditi na drugima i ne trošiti previše vremena na to u čemu su dobri. Također je istaknula da učenje za maturu ne znači da sve ostalo mora stati te da je jednako važno to da maturanti provedu svoju zadnju godinu u srednjoj školi zabavljajući se jer se, kako kaže, maturantska godina doživi samo jednom.

– Fakultetom sam zasad prilično zadovoljna, zanimljivo je i atmosfera je ugodna. Što se tiče posla, još nemam neke konkretne planove budući da sam tek položila jedan od mnogo ispita na fakultetu i još me čeka dugi put do toga, za kraj nam je otkrila studentica farmacije koja joj se nalazila na prvom mjestu na listi prioriteta.

Analizirali državnu maturu: Ovo je najbolja hrvatska srednja škola i najuspješnija učenica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap