Pretraga

Biskup Košić se obrušio na reformu obrazovanja: ‘Papa je poručio da trebamo poći u Marijinu školu’

A- A+

Blagdan Velike Gospe u Marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori. Za biskupa Vladu Košića izgleda idealno za osobne osvrte na reformu školstva i tehnologizaciju obrazovanja. Ovoga se puta u svojoj propovijedi obrušio na uvođenje informatičkih pomagala u škole, ali i općenitu atmosferu uvođenja tzv. škole za život u kojoj, kako kaže, dolazi do zanemarivanja mišljenja stručnjaka, izostavljanja odgojnog vida i naglašavanjem samo obrazovanja, prenosi Index.

Biskup Vlado Košić na Laudato TV-u
Foto: Youtube screenshot

Slavlje povodom Velike Gospe u Gori predvodio je Vlado Košić u koncelebraciji sa svećenicima Petrinjskoga i Glinskoga dekanata te rektorom svetišta preč. Paškom Glasnovićem. U svojoj se propovijedi, u kojoj je govorio i o hrvatskom blaženiku Alojziju Stepincu, ukratko osvrnuo i na reformu školstva.

Biskup Košić o reformi obrazovanja, tzv. Školi za život nije imao previše lijepih riječi. Pitao se zapravo, radi li se o ispravnom putu na kojem se zanemaruju mišljenja stručnjaka, ističe se samo obrazovni, a ispušta odgojni vid, i to uvođenjem informatičkih pomagala. Pitao se je li to reforma ili samo tehnizacija, piše Index.

– Pitamo se kakve bi to trebale biti ‘škole za život’ naše djece i mladih? Mi imamo pravo očekivati da to budu škole za život vječni, za život koji je u kontinuitetu, kako veli mons. Hoser, za život o kojem nam govori današnji blagdan Uznesenja BD Marije na nebo. No, kako to postići, kako se pripremiti za život vječni, gdje je ta škola u kojoj bi se to moglo naučiti, nastavio je s pitanjima biskup Košić.

Na svoj je osvrt nadodao tvrdnje Sv. pape Ivan Pavla II. u enciklici ‘Redemptoris Mater/Majka Otkupitelja’. Papa je u toj enciklici poručio da trebamo poći u ‘Marijinu školu’ – školu molitve, duhovnosti, školu blizine s Kristom.