Pretraga

Francuski u Hrvatskoj uči manje od jedan posto školaraca

A- A+

Daleko najviše osnovnoškolaca u Hrvatskoj uči engleski jezik, njih čak nešto više od 320 tisuća. S gotovo tri puta manjom brojkom, na drugom mjestu je njemački, kojeg uči oko 108 tisuća osnovaca. Francuski, jezik diplomacije, uči manje od jedan posto učenika, a nekada popularni ruski, spao je na 13 učenika, nedovoljnih ni za jedan normalan razred.

Podatak da najviše osnovaca u Hrvatskoj uči engleski, nije nimalo začuđujući obzirom na globalnost ovog jezika. Nešto više od 321 tisuće je ‘Engleza’ je u osnovnim školama, dok je uvjerljivo drugi njemački, s oko 108 tisuća učenika. Međutim nekada vrlo popularni francuski u Hrvatskoj ne uči niti jedan posto osnovaca, a ruski koji se također forsirao u bivšem sistemu spao je na 13 učenika, prema Državnom zavodu za statistiku.

Izdvojeni članak

Svijet na dlanu: Strani jezici s najviše potencijala

Treba naglasiti da trećina učenika paralelno uči dva jezika. U odnosu na prethodnu školsku godinu smanjio se broj učenika redovnih osnovnih škola za 11 tisuća, pa su najčešće učena dva strana jezika engleski i njemački izgubili otprilike toliko djece, dok su drugdje promijene neznatne. Engleski je u školskoj godini 2011./2012. učilo 330 tisuća osnovaca, a njemački 110, a u tekućoj engleski uči nešto više od 321 tisuću, a njemački sitno iznad 108 tisuća. Talijanski se drži oko 26 tisuća.

Povećanja se nigdje ne mogu mjeriti u stotinama učenika, a spomenutom ruskom prijeti izumiranje u hrvatskim osnovnim školama, iako ga je u prošloj školskoj godini učilo 337 osnovaca, dakle cijela jedna manja osnovna škola.

Francuski u Hrvatskoj uči manje od jedan posto školaraca
Share via
Copy link
Powered by Social Snap