Pretraga

Fuchs: Ministarstvo će sufinancirati rad zaposlenika u vrtićima u manje razvijenim mjestima

A- A+

Odgajatelji iz svih krajeva Hrvatske nedavno su održali prosvjed, među ostalim, radi preopterećenosti na radnom mjestu, općeg nedostatka odgojitelja, prostornih uvjeta u vrtićima, ali i – neujednačenih plaća. Razlog te neujednačenosti proizlazi iz činjenice da plaće zaposlenika u vrtićima financira lokalna samouprava. Na jučerašnjem aktualcu u Saboru jedno od pitanja postavljenih ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchs bilo je i ono hoće li i kada tu obvezu Ministarstvo preuzeti na sebe. Fuchs je otkrio da će se započeti s izradom pravilnika za sufinanciranju i zaposlenika u vrtićima u jedinica koje imaju niži indeks razvijenosti.

Prosvjed odgojitelja u zagrebu, 22 . listopada| foto: srednja.hr

Proteklog mjeseca predškolski odgojitelji okupili se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i prosvjedovali zbog loših radnih uvjeta, neujednačenih plaća i nekvalitetnih uvjeta za siguran rast i razvoj djece. Već mjesecima su glasni u nakani da poboljšaju svoj status i uvjete u kojima rade, a, između ostaloga, i da se riješi problem neujednačenosti njihovih plaća. One nisu unificirane na državnoj razini jer ih financiraju lokalne samouprave.

Kovač: ‘Odgojitelji su jedini obrazovni radnici koji nemaju sufinanciranje države’

O ovoj se temi govorilo i na jučerašnjem aktualcu u Saboru. Bivši gradonačelnik Čakovca, SDP-ovac Stjepan Kovač, ministra Radovana Fuchsa pitao je hoće li i kada tu obvezu Ministarstvo preuzeti na sebe.

– Ovih dana bili smo svjedoci prosvjeda odgajatelja gdje oni traže svoja materijalna prava i da se poštuju Državni pedagoški standardi u vrtićima. Znamo da je predškolski odgoj dio odgojno-obrazovnog sustava čije financiranje se ne financira iz proračuna na ministarstva, nego se financira iz proračuna jedinica lokalne samouprave. Odgojitelji su jedini obrazovni radnici koji nemaju sufinanciranje države. Cijeli sustav se financira iz lokalnih proračuna i sve ovisi o lokalnim odlukama pa su i ona sredstva koja se izdvajaju različita, pa tako i standard od vrtića do vrtića. Moje pitanje vama glasi – zašto ili zbog čega Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne financira predškolski odgoj i ima li to u planu u dogledno vrijeme u budućnosti, pitao je Kovač Fuchsa.

Fuchs je podsjetio da su lokalnim jedinicama već odobrena sredstva za izgradnju vrtića, za što se još očekuje i objava rezultata.

– Vidite da smo u Ministarstvu krenuli u vrlo široki obuhvat izgradnje dječjih vrtića i omogućavanja svoj djeci u Hrvatskoj da pohađaju predškolski odgoj u vrtićima. Predškolski odgoj je koncipiran tako da ga financiraju jedinice lokalne uprave i samouprave i vjerojatno je to jedan od razloga zašto u cijelom nizu općina u Hrvatskoj i ne postoje vrtićki kapaciteti. S jedne strane zato što ih nisu mogli financirati, s druge strane zato što financijski ne mogu pokrivati plaće zaposlenika. Međutim, imamo i druge sredine koje to itekako mogu obavljati, pa kao što ste i sami rekli, imamo velike razlike u standardu vrtića. Sada smo završili ovaj prvi veliki ciklus natječaja i podijelili financijska sredstva u visini preko 1,2 milijarde kuna, rekao je Fuchs.

Izdvojeni članak
prosvjed odgojitelja 4

Održan veliki prosvjed odgojitelja, Ministarstvo poručilo: ‘Moraju imati plaće jednake kao zaposleni u osnovnim školama’

Fuchs: Ministarstvo će sufinancirati rad zaposlenika u jedinicama koje su manje razvijene

Dodaje kako ovo nije jedini krug financiranja nadogradnje infrastrukture i podsjeća da je cilj da se do 2028. godine obuhvat djece treba povećati na 90 posto, s tendencijom dolaska do 2030. godine do 96 posto.

– Svjesni činjenice da neke od sredina nisu u mogućnosti financirati vrtiće na osnovu indeksa razvijenosti država će sufinancirati, ako je potrebno, dio sredstava za izgradnju samih vrtića u onim jedinicama čiji je indeks razvijenosti niži, a Ministarstvo će, jednako tako, pripremiti pravilnik o sufinanciranju i zaposlenika u tim vrtićima u jedinicama koje imaju niži indeks razvijenosti. To je prva faza. Naime, u onom trenutku kada sva djeca budu u dječjim vrtićima, mislim da se onda može početi razgovarati o tome da se izrade mjere, zakoni i eventualno razmišlja o tome da i država preuzme kompletno financiranje, ali o tome ne bih prejudicirao. Mislim da prvo treba stvoriti sve infrastrukturne preduvjete da bi se tako nešto moglo ostvariti, rekao je Fuchs.

Kada je riječ o plaćama zaposlenika u vrtićima, podsjetimo iz Ministarstva su tijekom prosvjeda poslali odgovor na pismo odgojitelja, upozorivši na to kako zaposleni u vrtićima moraju imati plaće jednake plaćama nastavnika u osnovnim školama. Poručili su i da, ako pojedini poslodavac, odnosno dječji vrtić krši propisanu odredbu Zakona, djelatnici mogu pokrenuti sudske tužbe.

Izdvojeni članak
vrtić

Organizira se prosvjed radnika u vrtićima: Vlada potpuni kaos, odgojitelji moraju mijenjati kuhare i spremačice

‘To su ulaganja u zidove, a ne u ljude’

Kovač je odgovorom Fuchsa bio tek djelomično zadovoljan.

– Evo i sami znamo i čitamo iz medija da mnogi gradovi i općine, kao što ste rekli, dobili su iz fondova EU sredstva za dogradnju i izgradnju novih vrtića, tako je i Grad Čakovec dobio određena sredstva i to me raduje i veseli. Ali na žalost, to su ulaganja u zidove, a ne u ljude. Neki gradovi imaju dovoljne kapacitete, ali nemaju ljude. Mi i dalje danas čitamo da u Hrvatskoj nedostaje 5.000 odgojitelja. Isto tako, neki odgojitelji u svojim ustanovama nemaju prava koja bi zakonom morali imati. Bila je preporuka ako su nezadovoljni neka tuže svog osnivača. Pa koji odgajatelj će tužiti svog ravnatelja ili ustanovu, vrtić u kojem radi ili jedinicu lokalne samouprave? Mislim da je to Sizifov posao. Isto tako, prekovremeni rad se svima ne evidentira, već se radi preraspodjela radnog vremena, a slušamo i da 80 posto vrtića ne poštuje Državni pedagoški standard. Vjerujem da će se time što će se graditi i dograđivati vrtići dio toga riješiti, no to ne rješava ono glavno pitanje, a to su odgojitelji, oni koji čuvaju našu djecu, koji brinu o njoj i koji vjerujem da se ne mogu kvalitetno posvetiti djeci, kada nisu svi pedagoški standardi zadovoljeni, kad u grupi imate puno više djece nego bi morali imati, nemate dvoje odgajatelja koliko bi ih trebalo biti, nego je jedan. I s takvim se stvarima i Ministarstvo i prosvjetna inspekcija treba pozabaviti. Naravno da treba pomoći odgojiteljima da steknu sva prava koja im trebaju i mislim da se Ministarstvo treba uključiti u financiranje predškolskog odgoja čime će se, vjerujem, riješiti dio problema, zaključio je Kovač.

Prvi dio jučerašnje sjednice Sabora pogledajte u videu ispod, a pitanje vezano uz odgojitelje je na 1:29:45.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap