Pretraga

Građani traže da se iz hrvatskog pravopisa izbace slova dž i ć

A- A+

Prije otprilike mjesec dana radna verzija novog hrvatskog pravopisa objavljena je na internetu te je dopuštena javna rasprava o njegovu sadržaju. Novi hrvatski pravopis predložili su filolozi s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a online verziju pogledalo je preko 25 tisuća ljudi. Pogledajte u nastavu neke od najzanimljivijih prijedloga, primjedbi i ideja za koje građani smatraju da se trebaju uvažiti.

http://pravopis.hr/rasprava.php

Nakon što je izrađena radna verzija novog hrvatskog pravopisa, isti je objavljen na internetskoj stranici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje te je otvorena javna rasprava o njegovu sadržaju. Nakon mjesec dana od otvaranja online rasprave svoje su primjedbe, komentare i prijedloge postavili brojni profesori hrvatskog jezika, ali i drugi stručnjaci. Online radnu verziju novog pravopisa pogledalo je preko 25 tisuća ljudi, a Tportal je izdvojio neke od najzanimljivijih prijedloga.

Izdvojeni članak

Novi pravopis: Ispravno će biti greška, bregovi i strelica

Izbacivanje slova ć i dž

Tanja Žmak traži da joj se pojasni čemu služi slovo ‘dž’ u hrvatskom jeziku, jer prema njenim riječima osim u turcizmima, ne poznaje nijednu hrvatsku riječ koja počinje tim slovom. Za kraj je zaključila da bi se moglo pisati ‘naručba’ budući da ljudi ‘naručuju’.

Ljudevit Kotnik je predložio da se iz pravopisa izbaci ‘ć’ i ostavi samo ‘č’, kao što su napravili Slovenci. Njegov argument je da su problemi u pisanju ta dva slova puno veći nego što od njih ima koristi.

Izdvojeni članak

Javnost će dati svoje mišljenje i ocjenu o pravopisu prije njegova izdavanja

Ako su ‘suci’ onda moraju biti i ‘zadaci’

Prema mišljenju Zrinke Baklaić radna verzija pravopisa nije dosljedna. Naime napisala je da je množina od riječi ‘sudac’ uvijek bila ‘suci’ i kako bi shodno tome onda i množina od riječi ‘zadatak’ trebala biti ‘zadac’, a ne ‘zadatci’.

Problematične su i točke

Među brojnim primjedbama našle su se i one od matematičara koji traže da se napokon riješi dvojba kako zapisivati brojeve. – U trenutno važećem pravopisu stoji decimalni zarez umjesto decimalne točke, a decimalni zarez matematičari ne koriste već nekoliko desetljeća, napisala je profesorica matematike Božica Borbaš.

Budući da se rimski brojevi koriste isključivo pri pisanju rednih brojeva, Saša Sutlović je naveo kako nema potrebe uvoditi pravilo da se iza istih pišu točke. U hrvatskom jeziku to nikad nije bilo pravilo, a i većina jezika također ne koriste točku.

Copy link
Powered by Social Snap