Pretraga

‘Hrvatska može bolje’ pokrenula novu kampanju: Žele čuti vaše hrvatsko iskustvo

A- A+

Prošlo je gotovo godinu dana od najvećeg prosvjeda za obrazovanje u modernijoj hrvatskoj povijesti. Inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ pod tim je motom okupila 50 tisuća građana na ulicama diljem Hrvatske, a godinu dana poslije niti pod vodstvom novog ministra stvari se nisu pomaknule s mrtve točke. Štoviše, još uvijek nije niti izabran novi voditelj kurikularne reforme. Ovoga puta pokrenuli su kampanju koja će obuhvatiti ne samo obrazovne, već i ostale probleme s kojima se suočavaju građani Hrvatske.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ s današnjim je danom pokrenula kampanju #jerHrvatska #Hrvatskamožebolje, namijenjenu svim građanima. Cilj je prikupiti iskustva građana uz obrazovanje, zapošljavanje ili kvalitetu života u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Pogledajte najbolje trenutke s prosvjeda za kurikulum na kojem je bilo 40.000 ljudi

– Prije godinu dana, 1. lipnja 2016. godine, 50.000 ljudi izašlo je na ulice za obrazovanje pod motom ‘Hrvatska može bolje’. To nije bila ‘fešta’, to nije bilo ‘čekanje tramvaja’. Bio je to prosvjed protiv političkih floskula. Bilo je to zalaganje za reformu obrazovanja. Svatko tko razmišlja dulje od četiri godine unaprijed zna da vrijedi ulagati u obrazovanje. Kvalitetno obrazovanje izgrađuje ljude koji iniciraju promjene, pokreću poslove, grade demokratsko i solidarno društvo. Kvalitetno obrazovanje povećava kvalitetu života. Kad se ne bojimo biti iskreni prema sebi i drugima, kad brinemo za ljude, kad volimo ovu zemlju lakše nam je kritički promisliti i tražiti bolje u situacijama kada nema objašnjenja za ono što se događa osim onog objašnjenja da je to jednostavno tako #jerHrvatska. 

Jer kako objasniti da u turističkoj zemlji mladi čak i mladi koji završavaju turistička zanimanja teško nalaze stabilno zaposlenje koje će im omogućiti dostojanstven život, kako objasniti da ti treba ‘debela’ veza ako kao medicinska sestra ili tehničar želiš dobiti stažiranje, kako objasniti da se mladima otvara mogućnost samo za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, a da to stručno osposobljavanje uključuje poslove kao što je ‘voditelj gradilišta’, kako objasniti da su političarima puna usta STEM-a kad mladi koji se obrazuju u tim područjima nađu posao u Irskoj, ali ne i u Hrvatskoj… Ovo je samo djelić tog #jerHrvatska osjećaja, riječi su pokretača kampanje.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Stipendistica HMB Leonarda na kolokvij iz Demografije izašla dva tjedna nakon carskog reza

Pozivaju građane i građanke da snime video ili tekstualno opišu svoja iskustva vezana uz obrazovanje, kao i uz zapošljavanje ili kvalitetu života u Hrvatskoj.
Sudjelovati možete tako da svoj video ili tekst objavite javno na društvenim mrežama uz oznaku #jerHrvatska i/ili #Hrvatskamorabolje. Svoj tekst, odnosno video, možete poslati i putem web stranice Hrvatska može bolje ili društvenih mreža. Dovoljno je opisati svoje Hrvatsko iskustvo, a možete se fokusirati i na ono što bi htjeli promijeniti u Hrvatskoj, a ‘Hrvatska može bolje’ će ih objaviti umjesto vas.

– Svatko od nas ima svoju priču. Baš tu priču želimo čuti i objaviti. Taj djelić vašeg iskustva upotpunjuje #jerHrvatska sliku. Trebamo otvoreno progovoriti o problemima da bi ih mogli zajednički rješavati. Trebamo javno pohvaliti dobre primjere da pokažemo da može i mora bolje, poruka je inicijative ‘Hrvatska može bolje’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap