Pretraga

Hrvatska osvojila novu medalju na Olimpijadi u Japanu: Učenik iz MIOC-a zaradio broncu!

A- A+

Osim sportske, Japan je ovih dana bio i domaćin Međunarodne kemijske olimpijade. Na 53. izdanju ovog natjecanja Hrvatsku je predstavljalo četvero učenika zagrebačke XV. gimnazije, a jedan od njih osvojio je brončanu medalju.

Foto: srednja.hr/screenshot: IChO 2021.

Završena je 53. po redu Međunarodna kemijska olimpijada. Na ovom je natjecanju nastupilo četvero učenika iz Hrvatske.

Miočanin osvojio broncu

Najbolji rezultat ostvario je učenik Fran Miletić, koji je osvojio broncu. Olga Jerković Perić dobila je pohvalu, a Hrvatsku su na ovom natjecanju predstavljali i Jasmin Jašarević te Marko Preočanin. Svih četvero naših predstavnika učenici su XV. gimnazije u Zagrebu, a natjecanje na kojem su sudjelovali održano je online i ispite su pisali na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Na ovogodišnjoj Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi zlatne medalje dobilo je prvih 33 najboljih učenika, srebrne medalje dobilo je 64 učenika plasiranih između 34. i 98. mjesta, brončanu medalju dobilo je 96 učenika koji su se plasirali između 99. i 194. mjesta, a pohvalu je dobilo 24 učenika.

Na natjecanju je ukupno nastupilo 309 učenika, prva tri mjesta pripala su učenicima iz Kine, a cjelovitu rang-listu možete vidjeti ovdje.

Izdvojeni članak

Dobrim vijestima nema kraja: Naši učenici i na olimpijadi iz fizike ‘pobrali’ čak tri medalje

Jedan u nizu ovogodišnjih uspjeha na većim natjecanjima

Podsjetimo, ovo je tek jedan u nizu nedavnih uspjeha hrvatskih učenika na uglednim međunarodnim natjecanjima u znanju.  Krajem srpnja izvrstan uspjeh ostvarili i naši matematičari na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Svih šestero naših predstavnika osvojilo je medalje, ekipno su osvojili 21. mjesto, što je povijesni uspjeh za Hrvatsku – Bernard Inkret je osvojio zlatnu, Krešimir Nežmah i Ivan Vojvodić srebrne, a Andrej Čizmarević, Dorijan Lendvaj i Jakov Ljubičić brončane medalje. Čak tri medalje hrvatski su učenici osvojili na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi. Grgur Premec i Borna Perković osvojili su srebrne medalje, Filip Vučić brončanu, a Luka Passek-Kumerički i Roko Šupe dobitnici su pohvala na ovom uglednom natjecanju iz fizike.

Naši učenici bili su uspješni i na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi u Portugalu. Učenik Lovro Mirković iz zagrebačke XV. gimnazije na natjecanju je osvojio brončanu medalju, učenik Lukas Grbac Lacković iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu dobio je priznanje za izniman rezultat, a Hrvatsku su još predstavljali Đurđica Kovačića iz III. gimnazije Split i učenik David Špiljak iz Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka. Ovo je natjecanje održano na daljinu, a učenici su ispite pisali na zagrebačkom PMF-u.

Copy link
Powered by Social Snap