Pretraga

Interliber za srednjoškolce: ima li što korisno?

A- A+

Na zagrebačkom Velesajmu u ovim trenutcima održava se 35. međunarodni sajam knjiga i učila, poznatiji pod nazivom Interliber. Brojne prezentacije i nastupi pisaca traju još od utorka u paviljonu 6, a građani će sajam moći posjetiti još danas i sutra do 21 sat. Srednjoškolci su uglavnom usredotočeni na knjige koje čitaju u slobodno vrijeme, a rijetki od njih kupovali su priručnike za učenje ili pak knjige za lektiru.

More polica raznih djela iz svih područja i vremena ljudskog djelovanja mogu se naći na Interliberu. Sadržaja sigurno ima najviše za mlade, i to stručne ali i ostale literature. Brojne obvezne i izborne lektire, gramatike, rječnici, priručnici za učenje i vodiči za maturu nalaze se na štandovima brojnih izdavača. Međutim, srednjoškolci su uglavnom došli vidjeti djela koja nisu povezana uz školu, već uz slobodno vrijeme. Tako se tražio strip više ili pak SF djelo, a neki su se interesirali i za povijesne hrvatske knjige.

Izdvojeni članak

Knjige koje trebate pročitati prije nego vas zaposle sa lektirom

Rječnici sniženi, ostali popusti slabiji

Osim novih naslova, predstavljanja autora i popratnih događanja, na Interliberu očekujte i popuste raznih knjiga.
Što se tiče beletristike, najnoviji naslovi nisu pretjerano jeftini tako da ćete proći možda 10 do 20 posto jeftinije nego u knjižari.

Međutim, vodiči za državnu maturu uglavnom su sniženi za sve predmete i to oko 30 posto.
Osim toga, svi srednjoškolci koji vole učiti jezike će doći na svoje, jer su rječnici i gramatike kako hrvatskog tako i stranih jezika sniženi za oko 40 do 50 posto.

Izdvojeni članak

Autistični tinejdžer napisao knjigu: Kako autisti promatraju svijet

Nitko ne gleda lektire i priručnike za maturu

Mnogi srednjoškolci su došli pogledati naslove koji im ne trebaju za nastavu ili maturu, već više za slobodno čitanje.

– Kupit ću si neke SF knjige i stripove, a priručnici za državnu maturu su mi bezveze jer su prekomplicirani, rekao nam je Sven iz III. Gimnazije.

Njegov kolega Dominik zainteresiran je za knjige o Jugoslaviji, a u trenutku kad smo ga sreli kupio je djelo ‘Tambura u Hrvatskoj’, jer se bavi folklorom pa ga zanima razvoj tog instrumenta na državnoj razini.

Osim njih, Mirela iz Grafičke škole došla je po niz povijesnih knjiga i to uglavnom povezanih uz Vukovar, jer se planira upisati na Filozofski fakultet i to na smjer povijest.

Okrugli stol o stripu i svakidašnja matematika

Obzirom da je danas prvi neradni dan kad je Sajam otvoren, očekuje se velika gužva. Stoga vam preporučamo da ukoliko ideteu lov na odabrana snižena djela krenete već sada put Velesajma.

Ukoliko stignete oko 15 sati, možete poslušati okrugli stol o tržištu stripa u Francuskoj i svijetu gdje će govoriti brojni stručnjaci iz te države na području stripa.

Nakon toga je u 17 sati predavanje Davora Klobučara i to pod zanimljivim nazivom ‘Matematika naša svagdašnja’. Preporučamo Klobučara, jer ovakvim predavanjima možete si približiti znanost koja je omražena među mnogim srednjoškolcima.

Ukoliko vas teme stripa i matematike ipak ne zanimaju, na Interliber se svejedno isplati otići i pogledati što je novo u svijetu knjiga.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap