Pretraga

Izašli novi savjeti HZJZ-a: Učenici u školu trebaju donositi bilježnicu s vrijednostima temperature

A- A+

Nakon što su u srijedu izašle preporuke za povratak svih učenika razredne nastave u škole, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovog je petka izdao posebne savjete za roditelje čija se djeca vraćaju u škole od ponedjeljka, kao i dodatne preporuke za uprave vrtića i škola. Roditeljima poručuju da se u školu mogu vratiti i djeca sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila u vrtić i školu da nema epidemije, ali i da roditelji svakodnevno mjere temperaturu djeci i zapisuju u posebnu bilježnicu, a nastavnici ju pregledavaju.

Foto: Maximilian Scheffler, Unsplash

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je ovog petka posebne savjete za roditelje čija se djeca od ponedjeljka vraćaju u škole.

U školu mogu i djeca sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila da nema epidemije

U njima kažu da se, s obzirom na trenutno povoljnu epidemiološku situaciju, sva djeca se mogu vratiti u vrtiće i svi učenici razredne nastave u škole.

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Završio je deseti tjedan online nastave: Pogledajte što se sve dogodilo ovog petka u obrazovanju

– To se odnosi i na djecu s teškoćama i djecu sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila u vrtić i školu da nema epidemije. Pojedine kronične bolesti (respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijencije, djeca s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Međutim, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome, izgubili su osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se rizik zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će on biti jednak riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima, stoji u dodatnim savjetima za roditelje.

Preporuka je i da svaki dan prije odlaska u ustanovu roditelj u djetetovu bilježnicu upiše vrijednost izmjerene temperature kod djeteta. Bilježnicu bi dijete trebalo donositi sa sobom u ustanovu, a odgajatelj/nastavnik svakodnevno provjeravati.

– Svaki roditelj dodatno može pridonijeti sigurnosti svog djeteta, svoje obitelji i druge djece ako (koliko to okolnosti dozvoljavaju) održava fizičku distancu i provodi pojačanu higijenu u kućanstvu. Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči. Kod djece predškolske dobi i učenika koje roditelji žele dovoditi i odvoditi iz škole, molimo roditelje da uzmu u obzir sljedeće:

  • osoba koja dovodi dijete u ustanovu treba izbjegavati ulazak u ustanovu te koliko je
    moguće držati razmak od drugih osoba,
  • u pratnji jednog djeteta ne smije biti više od jedne odrasle osobe,
  • kada je moguće, pokušajte organizirati da u pratnji djeteta uvijek bude ista osoba ili se
    izmjenjuju dvije odrasle osobe,
  • kada je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja živi u istom kućanstvu, piše u novim savjetima HZJZ-a

Savjete HZJZ-a možete vidjeti u dokumentu koji slijedi, a ako vam nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [80.35 KB]

Preporuke za uprave škola

Osim novih savjeta za roditelje, HZJZ je izdao i dodatne preporuke za uprave škola i vrtića. U njima se također navodi savjet da roditelji mjere temperaturu djece te ju zapisuju u bilježnicu koju pregledava nastavnik.

Izdvojeni članak
učionica razred

[UŽIVO] Sažeti pregled dana u obrazovanju: Stigle nove preporuke za škole i završili još jedni pregovori sindikata i Vlade

Ponavljaju u HZJZ-u kako je ograničen ulazak u ustanove, pa se to ograničenje treba primjenjivati vezano uz medijske upite te se predlaže snimanje medijskih priloga na otvorenom, odnosno u dvorištu vrtića i škola.

– U dijelu uputa koji se odnosi na uključivanje djece s teškoćama, predviđen je nastavak rehabilitacijskih i drugih terapijskih postupaka sukladno odgovarajućim preporukama. Iste preporuke treba primijeniti i kod rehabilitacijskih i terapijskih postupaka s vanjskim suradnicima u prostorima vrtića i škola koje je moguće nastaviti ako su se provodili u ustanovi prije epidemije, te ako je moguće osigurati dosljednu provedbu odgovarajućih epidemioloških preporuka, piše u dodatnoj preporuci za uprave škola i vrtića.

Dodatno, iz HZJZ-a u tim novim preporukama upozoravaju da u slučaju povišene tjelesne temperature roditelji ne smiju dovoditi dijete u ustanovu nego se javljaju telefonom ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.

– Ako djeca razviju simptome COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, odgajatelji/učitelji odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete. To znači da je kod sumnje na povišenu tjelesnu temperaturu te kod pojave respiratornih simptoma (kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa) neophodno djetetu u vrtiću ili školi izmjeriti tjelesnu temperaturu., navodi se u preporuci koju u nastavku možete pročitati u cijelosti.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [68.34 KB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap