Pretraga

‘Jedan hamburger sa svime’: Tuga u Osijeku, preminuo je legendarni Jozo Trovač

A- A+

Svatko tko je studirao u Osijeku ili se barem jednom u noćnim satima s društvom na Tvrđi. Rijetki su i oni koji tijekom tog izlaska nisu barem jednom kod legendarnog Joze Trovača iskoristili još legendarniju rečenicu ‘jedan hamburger sa svime’. Jozo Jakobović, majstor pripravljanja hamburgera, preminuo je u 70. godini života.

Jozo Jakobović|screenshot:
Osijek News TV

Kako piše sib.net.hr, u ponedjeljak je u 70. godini života preminuo Jozo Jakobović, među Osječanima poznatiji i kao Jozo Trovač, kako je sam sebe nazivao. Većina mladih ga zna po hamburgerima koje je im je pripremao na povratku iz noćnog života u Tvrđi –  malotko je ondje uživao u noćnom životu, a da u ranim jutarnjim satima nije navratio kod ovog ugostitelja koji je pripremao hamburgere što su ‘liječili od mamurluka’.

Sa svojom pokretnom kuhinjom posjećivao je i druga događanja u gradu, ali je najviše posla imao upravo vikendima među osječkom mladeži i tamošnjim studentima. Mnoge je šokiralo kada je njegova kuhinja 2013. stradala u požaru do kojega je došlo zbog neispravne plinske boce. No, osječka legenda u biznis se vratila s novom pokretnom kuhinjom i novom ponudom jela, ali i dalje po povoljnim cijenama.

‘Jedan sa svime’ – legendarna je rečenica koju rijetko koji Osječanin ili povremeni stanovnik grada na Dravi nije izgovorio. Jer nema tog dodatka za hamburger kojeg Jozo Trovač nije imao u ponudi.

– Vijest me rastužila. Jozo je bio kultna gradska ličnost i s pravom je uživao regionalnu reputaciju. Ona nije proizlazila iz njegove gastronomske ponude, nego iz karaktera. Radio je nezahvalnu treću smjenu u osječkoj Tvrđi, a to sigurno nije bio lak posao s obzirom na alkoholiziranu narav njegovih klijenata. Kao pionir fast food industrije, Jozo je imao nekoliko aseva u rukavu. Posjedovao je velik broj ljutih začina, a kako su kupci često naručivali kultni ‘jedan sa svime’, njegovi hamburgeri su vraćali ljude u ravnotežu tijekom noćnih izlazaka. Tko bi se od njih vratio u život, a takvih je bilo većina, nastavio je s izlaskom. Ostat će mi u sjećanju dvije činjenice. Jozu su drugi fast food bezuspješno pokušali iskopirati, ali su se zatvarali kao muhe jer nisu imali taj X faktor. Drugo što će mi ostati u pamćenju jest da sam njegov hamburger ‘sa svime’ jednom prilikom kušao u potpunosti trijezan. Tada mi je sinula ideja da se doista radi o gastronomskom genijalcu koji je usavršio efikasnu recepturu za alkoholizirana nepca koja se ne može prenijeti na ona trijezna, rekao nam je bivši osječki student Josip.

‘Jedan hamburger sa svime’: Tuga u Osijeku, preminuo je legendarni Jozo Trovač
Share via
Copy link
Powered by Social Snap