Pretraga

Kako će izgledati raspored upisa u srednje i koliko je mjesta? Evo što predlaže Ministarstvo

A- A+

Bliži se kraj nastavne godine, a time i donošenje važne odluke za tisuće osmaša diljem Hrvatske – koju srednju upisati. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javno je savjetovanje uputilo odluku o upisu učenika u srednje škole, koja sadrži broj mjesta u svakom od programa, kao i prijedloge datuma upisa.

Foto: Pexels

Nakon što je izmijenjen Pravilnik o upisima u srednje, koji svim školama daje mogućnost provođenja prijemnih ispita, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u e-Savjetovanje uputilo je i odluku o upisu učenika u srednje škole. Riječ je o dokumentu koji se donosi svake godine, a propisuje upisne kvote te važne rokove za upise u tekućoj godini.

Mjesta je značajno više nego osmaša

Kako stoji u prijedlogu odluke, u I. razred srednjih škola Republike Hrvatske u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2022./2023. planira se broj upisnih mjesta za ukupno 44.800 učenika 2.043 razredna odjela. To je nešto više od ukupnog broja osmaša kojih je u Hrvatskoj oko 40 tisuća.

U gimnazijske programe planira se upisati 10.513 učenika, odnosno njih 24,86 posto. U četverogodišnje strukovne škole ove se godine upisuje najviše 17.600 učenika, što je izraženo u postotku 41,62 posto. U programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine plan je upisati 5.976 učenika (14,13 posto), a u u programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine 4.741 učenik (11,21 posto).

Kvota za medicinske škole u trajanju od pet godina je 1.166 mjesta (2,76 posto), dok je preostali broj mjesta raspoređen na programe za stjecanje niže stručne spreme, prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama te glazbene i plesne škole.

Izdvojeni članak

Izašao je novi pravilnik upisa u srednje, doznali smo koje će škole imati prijemne i iz kojih predmeta

Prijedlog je da prijave škola započnu 25. lipnja

Kada je, pak, riječ o rokovima upisa u srednje, prijave u online sustav upisa u srednje škole bi ove godine, prema prijedlogu Ministarstva, krenule 23. svibnja, a programi bi se prijavljivali od 25. lipnja. Završetak prijava je predviđen za 7. srpnja, dok bi konačne ljestvice poretka bile objavljene 9. srpnja.

Za one koji se ne uspiju upisati u ljetnom, i ove će se godine održati jesenski rok upisa u srednje. Plan je Ministarstva da prijave započnu 20. kolovoza, završe pet dana kasnije, dok se konačne ljestvice poretka jesenskog roka objavljuju 27. kolovoza. I za ovu godinu planiran je treći upisni rok. Učenici se za upis u tom naknadnome upisnom roku mogu prijaviti školi od 2. do 24. rujna 2022., piše u prijedlogu odluke Ministarstva.

U nastavku možete vidjeti predložene rokove ljetnog i jesenskog roka upisa u srednje škole za redovite učenike, a javnoj raspravi oko odluke o upisima u srednje škole možete se priključiti ovdje. Bit će otvorena do 14. svibnja.

Ljetni rok

Ljetni rok upisa u srednje, važni datumi

Ljetni rok upisa u srednje, važni datumi

 

Jesenski rok

Jesenski rok upisa u srednje, važni datumi

Jesenski rok upisa u srednje, važni datumi

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Kako će izgledati raspored upisa u srednje i koliko je mjesta? Evo što predlaže Ministarstvo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap