Pretraga

Kakva paralelna stvarnost: 700 učenica u Iranu, dok su bile u školi, otrovano plinom

A- A+

Od studenog prošle godine najmanje 700 učenica u Iranu doživjelo je, dok su bile u školi, trovanje plinom. Roditelji su zabrinuti i ne šalju djevojčice u školu pa poručuju da je to ono što režim želi – da stoje kod kuće i ne obrazuju se. Nezadovoljstvo građana raste, a sve se to događa u jeku višemjesečnih prosvjeda nakon ubojstva 23-godišnje Mahse Amini, koju je tzv. moralna policija pretukla nasmrt zbog toga što nije ‘pravilno’ pokrila glavu.

učenica gleda kroz prozor

Ilustracija: Unsplash

Događanja u Iranu svakim danom postaju sve bizarnija. Pod pritiskom javnosti upravo se istražuju, piše BBC, trovanja djevojčica plinom u iranskim ženskim školama.

Najmanje 700 učenica otrovano je u školama

Prema pisanju tog medija od studenog 2022., kada je zabilježen prvi slučaj trovanja, najmanje 700 učenica otrovano je nekim tipom toksičnog plina dok su bile na nastavi. Nasreću, ni jedna djevojčica nije umrla, no prema svjedočanstvima roditelja mnoge od njih imale su vidljive posljedice poput problema s disanjem, vrtoglavice, mučnine i umora.

Kako prenosi BBC, zamjenik ministra zdravstva u Iranu rekao je u nedjelju da je netko ‘evidentno htio zatvoriti sve škole, posebno ženske’ aludirajući tako da ova trovanja nisu splet nesretnih okolnosti, već planirana akcija. Poslije je, navodi taj medij, promijenio priču i rekao da su ga krivo razumjeli.

‘Ovo je rat, ovo rade kako bi nas natjerali da sjedimo kod kuće’

Tužiteljstvo je najavilo istragu napomenuvši da sadašnje informacije pokazuju da postoji tek mogućnost planiranih kriminalnih radnji. Građani su frustrirani, posebice roditelji djevojčica koje su otrovane u školi. Oni ovo vide kao napad na prava djevojčica i žena da se obrazuju. Ovime, kažu između redaka, režim želi da djevojčice ostaju doma i ne obrazuju se.

– Ovo je rat. Rade ovo u ženskoj srednjoj školi u Qomu kako bi nas natjerali da sjedimo doma. Žele da djevojke ostaju doma, istaknula je jedna majka, prenosi BBC, referirajući se na slučajeve trovanja u gradu Qomu koji je poznat kao religijsko, sakralno mjesto.

Izdvojeni članak
učionica s klupama (crno-bijela slika)

Prije godinu dana počeo rat u Ukrajini: Ubijeno je 438 djece, za 5 milijuna učenika prekinuta škola

Druga pak majka u objavi koja se proširila društvenim mrežama sjedi pored svoje kćeri, koja je u bolnici. Ostalim roditeljima poručuje da ne šalju svoju djecu, posebno djevojčice, u školu.

Građani ne mjesecima ne prestaju prosvjedovati

Ove bizarne vijesti iz Irana stižu u jeku sve većeg nezadovoljstva građana. Masovni prosvjedi već se mjesecima organiziraju u toj zemlji nakon teškog premlaćivanja i de facto ubojstva kurdske djevojke Mahse Amini. Mahsa Amini imala je samo 23 godine kada ju je tzv. moralna policija uhitila jer nije pravilno pokrila glavu.

Nakon uhićenja očigledno je bila pretučena i to toliko teško da je završila u bolnici, a od zadobivenih je ozljeda i umrla. To je stvorilo nevjerojatan otpor žena i djevojaka, a podržali su ih i brojni muškarci. Krenule su masovne demonstracije na ulicama koje su organizirali mahom mladi ljudi.

Islamske vlasti na to nisu odgovorile sa simpatijama. Rastjeravali su prosvjednike, a brojne od njih su uhitili, čak i dečke koji su sa svojim djevojkama plesali u javnosti. Neke su likvidirali pa tako strani mediji i aktivisti već mjesecima govore o dvadesetogodišnjacima koji su obješeni zbog toga što su sudjelovali u protestima.

učenica gleda kroz prozor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap