Pretraga

Maturanti nam otkrili kako je prošao prvi dan: Jednima ispit iz fizike, drugima isključeno grijanje

A- A+

Prvi je dan nastave u drugom polugodištu, a tek se maleni dio učenika vratio u školske klupe. Među njima su i maturanti koji su s nama podijelili svoje dojmove. Neki su jedva dočekali vratiti se u školu, a druge je dočekala hladna učionica bez grijanja.

Foto: Pixabay

Prvi je dan nastave u drugom polugodištu, a u školske se klupe vratio tek dio učenika. Uz niže razrede osnovnih nastavu su uživo danas po prvi put nakon više od mjesec dana slušali i maturanti. Razgovarali smo s troje maturanata, a oni su nam otkrili kakav je osjećaj biti sam u cijeloj školi.

‘Prvi dan prošao je bolje od očekivanog’

Rafael, maturant Srednje škole Augusta Šenoe u Garešnici, je zadovoljan povratkom u školu. To je vjerojatno zato što je on, kako kaže, jedan od rijetkih kojemu više godi nastava uživo.

– Razlog je što gradivo bolje upijam ovako i imam manje distrakcija. Doma moram jest, pa malo za mobitel, računalo itd. U školi se moram samo na gradivo koncentrirati što nije neki problem. Lijep je osjećaj biti ‘sam’ u školi jer se osjećaš nekako slobodno i slobodno možeš ići hodnicima bez da ti itko smeta. Sve je bilo opušteno za prvi dan, a vježbe su izostale jer nismo u većoj opasnosti od potresa, rekao nam je Rafael.

I Marijani, maturantici Tehničke škole u Bjelovaru, više odgovara nastava uživo. Tehničke je predmete jako teško objasniti putem nekog videokonferencijskog servisa. To se puno bolje pohvata uživo. Njoj je prvi dan prošao bolje od očekivanog jer profesori nisu odmah nasrnuli na gradivo.

– Svaki od njih nam je napravio uvod na neki svoj način. Pričali su o sadašnjoj situaciji što se tiče nastave i svim obavezama koje nas čekaju narednih par mjeseci. Iznenađujuće je bilo da su se svi osvrnuli na potres koji je pogodio Banovinu. I uz to je slijedilo objašnjenje kako se ponašati tokom i nakon potresa te su nas uputili kako doma, a kako u školi odreagirati. Evakuacijsku vježbu nismo održali, ali najavili su da će se jedna sigurno održati, kaže nam Marijana.

Izdvojeni članak

Počelo je drugo polugodište: Fuchs otkrio kada bi se učenici mogli vratiti u škole

Vani je bilo -3, a u školi nisu upalili grijanje

Ona i njeni kolege, navodi, ne znaju što bi, a što ne bi. Izgubljeni su i bez volje zbog cijele situacije, a ni u snu nisu mogli zamišljati da će im ovako izgledati maturantski dani. Fali im društvo iz drugih razreda, zezancija po hodnicima. Sad nemaju kome biti “glavni u hodniku”.

– Družimo se mi ovako kao razred super, ali nije to to. Zapravo tužno je s neke strane jer ovo nam je kraj djetinjstva, a tako ga proživljavamo. Samo na mobitelima i za računalima, nema izlazaka, nema druženja, koncerata i nemamo se gdje ispucat. Idem u tehničku školu koja je zahtjevna i teško se objašnjavaju stvari tako da nam je online nastava koma. Mnogi nisu imali kako započet završni rad, primjerice ja, jer objasnit nešto vezano za moj rad je gotovo nemoguće, ako nije licem u lice. Shvaćam da smo se uljenili, većina, čast pojedincima, al nek se netko stavi u naš položaj. Neki profesori su se jednostavno odlučili naljutit i ne održavat online nastavu jedino što su radili su slali riješene zadatke i gdje na internetu mogu pronaći nešto, ali za to mi onda ni ne treba profesor, ispričala nam je.

Uz neka ok iskustva današnji ih je dan, doslovno, dočekao hladni tuš. Bilo je -3 stupnja, a u školi, kaže, nisu uključili grijanje, navodno jer je premalo razreda na nastavi.

Odmah pisala ispit iz fizike

Povratkom u školske klupe teško je biti zadovoljan ako ti odmah prvi dan nastavnik iz fizike uruči ispit. To se dogodilo jednoj maturantici, kojoj je prvi dan ostao dosta obilježen, ne tako pozitivnim osjećajima. Kratko je s nama porazgovarala, no zamolila nas je da ne otkrivamo njen identitet.

– Najbolji dan u školi do sada. Pisali smo odmah prvi dan test iz fizike. Toliko o tome da idemo u školu kako bi se pripremali za maturu. Idemo da nas ispituju sve živo i pišemo testove, a za maturu kog briga, kazala nam je.

Vježbe za evakuaciju od potresa nisu imali, ali, kaže, nema za to toliko ni potrebe jer nisu iz područja koje su pogađali potresi.

– Sretni smo što vidimo prijatelje, ali nezadovoljni cijelim sustavom. I nezadovoljni što ne smijemo izaći svaki odmor van na zrak, nego moramo biti unutra s maskama, zaključuje maturantica.

Maturanti nam otkrili kako je prošao prvi dan: Jednima ispit iz fizike, drugima isključeno grijanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap