Pretraga

Nakon što je učenici pozlilo usred mature te je završila na Hitnoj, grad kupuje klime za školu

A- A+

Tijekom ljetnog ispitnog roka maturanti čije škole nemaju klime u učionicama nerijetko su se žalili na loše uvjete pisanja tih ispita. Jednoj je maturantici u Makarskoj pozlilo tijekom eseja iz Hrvatskog jezika. Iako ravnateljica tvrdi da nije točno da je ispit pisala u učionici bez klime, priznaje da sve učionice nemaju te uređaje te zbog velikog broja učenika svi ne mogu pisati ispite mature u učionicama s klimama. Pomoć za opremanje SŠ fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj ravnateljica je zatražila još zimus od grada, ali ona stiže tek nakon ovog nemilog događaja.

Ilustracija: Unsplash

Ljetni rok mature ja završen, a između ostaloga, obilježile su ga nesnosne vrućine zbog kojih je još jednom u fokus došla loša opremljenost pojedinih škola. Neke od njih uopće nemaju klima uređaje, druge ih imaju samo u pojedinim učionicama, što je dovelo do toga da je dio učenika dvosatne ili trosatne ispite pisao u učionicama bez klime. Tijekom eseja iz Hrvatskog na višoj razini, jednoj je učenici SŠ fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj pozlilo, prema pisanju lokalnih medija – ispit je polagala u učionici bez klime.

Ravnateljica tvrdi da to nije točno i da je učionica imala klimu, ali je i priznala da sve učionice nisu opremljene klima uređajima, zbog čega se nekada zbog velikog broja maturanata ne mogu svi rasporediti u učionice s klimama. Nakon što je učenica kolabirala, novi gradonačelnik Makarske Zoran Paunović (SDP) kaže kako će grad pomoći kod kupnje klima uređaja za školu. To je, ističe, njegov prethodnik Jure Brkan (HDZ) propustio učiniti, iako je ravnateljica za pomoć molila još zimus.

– Naime, osnivač Srednje škole fra Andrija Kačić Miošić je Splitsko-Dalmatinska županija, pa nije ni čudo da je škola u lošem stanju, obzirom da županija godinama zanemaruje Makarsku po pitanju bilo kakvog ulaganja, bilo da se radi o zdravstvenoj skrbi ili školstvu. Istina je da imovinsko-pravni poslovi nisu riješeni i škola nema uredne papire koji su glavni preduvjet prijava na natječaje za EU sredstva. Županija je do danas učinila vrlo malo po pitanju rješavanja papirologije, kako bi mogli krenuti naprijed i našim srednjoškolcima osigurati dostojanstven boravak u školskim klupama. Prema informacijama kojima raspolažem još 2012. godine sklopljen je sporazum prema kojem općine Makarske rivijere i Grad Makarska školi daju određena sredstva. U slučaju grada Makarske radi se o 50.000 kn godišnje. Od ravnateljice sam danas dobio informaciju da je doista tražila pomoć od grada za opremanje škole još u siječnju ove godine, no moj prethodnik je zahtjev u potpunosti ignorirao. Danas je taj isti zahtjev srednje škole stavljen u postupak te će Grad Makarska Srednju školu fra Andrije Kačića Miošića opremiti s osam klima uređaja vrijednosti oko 50.000 kn koji su im prijeko potrebni za normalan rad, napisao je Paunović na Facebooku nakon što je slučaj izašao u javnost.

Osnivaču škole, Splitsko-dalmatinskoj županiji odmah smo nakon događaja poslali upit oko toga zašto sve učionice SŠ fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj nisu opremljene klima uređajima te hoće li se nabaviti nakon ovog nemilog događaja. Odgovor u ovih desetak dana nismo dobili.

Nakon što je učenici pozlilo usred mature te je završila na Hitnoj, grad kupuje klime za školu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap