Pretraga

Nakon što je političare optužila da glume da se bore za klimu, hrvatski ministar sastao se s Gretom

A- A+

Europska komisija protekle je srijede predstavila zakon kojime bi se emisije stakleničkih plinova u potpunosti eliminirale do 2050. godine. Pred Odborom Europskog parlamenta za okoliš Greta Thunberg istaknula je vlade zemalja EU i institucije EU da samo glume da poduzimaju korake u vezi klimatskih promjena. Gotovo istodobno s njom se sastao hrvatski ministar okoliša, Tomislav Ćorić.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike priopćeno je u četvrtak kako je Tomislav Ćorić u Bruxellesu, a uoči sastanka Vijeća za okoliš, održao bilateralni sastanak s Gretom Thunberg.

Sastanak s ministrom Ćorićem

Od strane hrvatskog predsjedništva Thunberg je na sastanak pozvana da se obrati ministrima.

– Ministar Ćorić iskazao je potporu radu gđice Thunberg i mladih okupljenih u pokret ‘Fridays for Future’, te je izrazio posvećenost aktivnostima u borbi protiv klimatskih promjena, kratko poručuju iz ministarstva uz objavu velike galerije fotografija Ćorića s Thunberg.

Ni njemu se, čini se, kao i njegovim ostalim kolegama nije bilo neugodno sa smiješkom pozirati pored Thunberg nakon što je doslovno prozvala političare iz EU da samo glume da poduzimaju mjere kako bi obuzdali klimatsku krizu.

Greta optužuje političare da glume

Kako prenosi abc.net.au, Thunberg je ustvrdila da EU ignorira stvarnost zakonom koji postavlja ciljeve za tek tri desetljeća u budućnosti.

Izdvojeni članak

Greta Thunberg ponovno nominirana za Nobelovu nagradu: ‘Otvorila je oči političarima’

– Ponovno pokušavate praviti zakone i politike ignorirajući (stvarnost). Pravite se da će vaš plan ili politika koji se ne obaziru na znanost nekako riješiti najveću krizu s kojom se čovječanstvo ikada suočilo. Pravite se da je zakon koji nitko ne mora poštivati zakon. Pravite se da možete biti klimatski predvodnik, a i dalje graditi i subvencionirati novu infrastrukturu za fosilna goriva, rekla je Thunberg, prenosi abc.net.au i figurativno pojasnila da kada kuća gori nitko ne čeka da prođu godine da bi gasio požar, a po njenom mišljenju Komisija je u srijedu prihvatila upravo takav prijedlog.

Thunberg je istaknula i kako će ekološki aktivisti biti zadovoljni ‘samo znanstveno utemeljenim smjerom koji nam daje najbolje izglede da sačuvamo buduće životne uvjete za čovječanstvo i život na zemlji kakav poznajemo’.

Inače, Europski parlament na sljedeća je tri tjedna zabranio vanjske posjete zbog koronavirusa, ali su zaobišli tu odluku prilikom posjeta Grete Thunberg. Osim što se sastala s čelnim osobama u parlamentu, u Bruxelles je stigla kako bi u petak sudjelovala u tamošnjem prosvjedu učenika za klimu.

– Već preko godinu i pol žrtvujemo svoje obrazovanje kako bismo prosvjedovali protiv vaše neaktivnosti, poručila je Thunberg europskim političarima.

Greta Thunberg i Tomislav Ćorić sastali su se u Bruxellesu|foto: https://mzoe.gov.hr/

Nakon što je političare optužila da glume da se bore za klimu, hrvatski ministar sastao se s Gretom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap