Pretraga

Novi ministar obrazovanja: Nepoznato o poznatom Vedranu Mornaru

A- A+

Nasljednik donedavnog ministra obrazovanja Željka Jovanovića od danas je 55-godišnji Vedran Mornar. U ured na Donjim Sveticama uselit će se godinu i pol dana prije isteka Jovanovićeva mandata. Mornar za sebe govori da je ‘radikal u obrazovanju’, a koliko će inovacija i očekivanih poboljšanja unijeti u obrazovni sustav vidjet ćemo u narednih 18 mjeseci koliko otprilike ima na raspolaganju. Provjerili smo tko je Vedran Mornar i što od njega očekuju s matičnog Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, na kojem je dva mandata proveo u dekanovoj fotelji.

Premijer Zoran Milanović na današnjoj press konferenciji u podne obznanio je kako je Vlada donijela odluku o smjeni ministra obrazovanja Željka Jovanovića te su za njegova nasljednika odabrali bivšeg dekana FER-a i bivšeg predsjednika Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje Vedrana Mornara. Ministrov ured u Donjim Sveticama ostao je prazan 18 mjeseci prije regularnog isteka Jovanovićeva mandata, stoga smo odlučili provjeriti tko je zapravo 19. čelnik MZOS-a kao i kakva očekivanja od Mornarova dolaska na tu funkciju imaju na zagrebačkom FER-u na kojem je novoizabrani ministar predavao, ali i kojim je četiri godine upravljao.

Izgubio borbu za rektorsku fotelju od Bjeliša

Pred kraj drugog mandata kao dekan FER-a, 2010. godine Mornar se kandidirao za rektora Sveučilišta u Zagrebu kada je dobio potporu Vijeća tehničkog područja. U konkurenciji s Aleksom Bjelišem i Tihomirom Hunjakom, Mornarov rektorski program ipak nije ulio povjerenje Senatu zagrebačkog Sveučilišta koji je izglasao da Bjeliš ostaje na rektorskoj funkciji još četiri godine.

Tko je Vedran Mornar?

Novoizabrani ministar obrazovanja Vedran Mornar nakon završetka Prve gimnazije u Zagrebu upisao je 1977. godine tadašnji Elektrotehnički fakultet, na kojemu se zadržao do dana današnjega kao svojevremeno dekan, a zatim redoviti sveučilišni profesor.

Na poziciju dekana FER-a zasjeo je 2006. godine te se na istoj zadržao dva mandata, ukupno u trajanju od četiri godine. Mornar se sam više puta okarakterizirao kao ‘radikal u obrazovanju‘, a u prilog tomu ide i činjenica da je prvi dekan koji je u potpunosti ukinuo usmene ispite. Došavši na čelo fakulteta na kojem je diplomirao i magistrirao, kerirao je plan i program provedbe Bolonjskog procesa nazvan FER 2.

Sa zadnja tri ministra obrazovanja 55-godišnji Vedran Mornar je usko
surađivao, što se posebno odnosi na njegova prethodnika Željka
Jovanovića s kojim je, između ostaloga, realizirao projekt e-upisa u srednje škole.

Što se tiče osnovnih škola, novi ministar obrazovanja već se duže
vrijeme zalaže za uvođenje male mature kojoj bi trebali pristupiti
učenici osmih razreda prije nego što zagaze u srednjoškolsko obrazovanje.

Novi ministar obrazovanja otvoreno favorizira tehnička zanimanja

Još za vrijeme kandidiranja za poziciju zagrebačkog rektora, Mornar je isticao neprepoznatljivost prvostupnika na domaćem tržištu rada, a u posljednje vrijeme se zalaže i za smanjenje broja predmeta kao što bi i prepolovio gradivo s kojim su suočeni hrvatski srednjoškolci.

Izdvojeni članak

Analiza obrazovanja u posljednjem desetljeću: Najkontroverznije odluke ministara

Bio je jedan od ključnih ljudi za osmišljavanje koncepta i provedbe
državne mature, te donedavni predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje. Međutim, analiziranjem rezultata državne mature uvedene 2010. godine po tko zna koji put Mornar je ustvrdio da
hrvatskom obrazovnom sustavu trebaju duboke i radikalne promjene.

Nedavno smo pisali o tome kako 55-godišnji Mornar, žestoki zagovornik tehničkih fakulteta, naglašava apsurd hrvatskog visokog obrazovanja koje proizvodi premalo kadrova potrebnih na tržištu rada. Istaknuo je kako nikada ne bi htio živjeti u zemlji inženjera, ali da ta zanimanja stvaraju novu vrijednost, dok društvene sturke više troše nego što proizvode.

Izdvojeni članak

Intervju s ravnateljicom NCVVO-a: Radi se na rekonceptualizaciji mature, primaran cilj je podizanje kvalitete obrazovanja

‘Akademska zajednica očekuje pomak i Mornar će to ostvariti’

S obzirom na to da je Nedjeljko Perić 2010. godine naslijedio Mornara kao dekan FER-a, odlučili smo doznati kako s njegova matičnog fakulteta gledaju na funkciju ministra obrazovanja, kao i kakve promjene možemo očekivati u hrvatskom obrazovnom sustavu u narednih godinu i pol.

– O Vedranu Mornaru mogu puno lijepih stvari reći, no što se tiče ministarske pozicije koju je prihvatio, apsolutno mislim da će novim idejama utemeljenima na dugogodišnjem iskustvu ostvariti znatan pomak u obrazovanju. Akademska zajednica i brojne institucije očekuju poboljšanja, a on će ih i ostvariti, rekao nam je aktualni dekan FER-a Nedjeljko Perić.

Osvrnuo se i na znanost, istučući kako će Mornar sigurno djelovati u smjeru što boljeg povezivanja s gospodarstvom. Perić smatra da će njegov prethodnik vjerojatno i donijeti promjene u imenovanju nastavnika na fakultetima te da će rezultate znanstvenih istraživanja usmjeriti na primjenu.

Za kraj je dekan FER-a otkrio i da Mornar voli sport, posebno košarku, te da mu ni sektor sporta za koji će biti zadužen neće biti stran. Sigurno će godinu i pol biti na novoj poziciji, a kako Nedjeljko Perić tvrdi, kasniju sudbinu će vrijeme odrediti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap