Pretraga

Novo natjecanje za hrvatske učenike i studente: Tema je mozak, a pobjednik osvaja put u SAD

A- A+

Hrvatski tinejdžeri od iduće godine imaju priliku sudjelovati u natjecanju Brain Bee. Riječ je o međunarodnom natjecanju o neuroznanosti, temeljenom na novim spoznajama iz neuroznanosti, a pobjednik državnog natjecanja osvaja put u San Diego na međunarodno natjecanje.

Foto: Pixabay

Istraživanje mozga postaje sve aktualnije, a kako bi neuroznanost približio mladima, dr. Norbert Myslinski još je 1999. pokrenuo natjecanje Brain Bee.

A od iduće godine tom se natjecanju mogu priključiti i hrvatski tinejdžeri. Jedini uvjet je da u ožujku 2021., kada će se natjecanje održati, imaju između 13 i 19 godina.

– Nedavno sam odlučila pokrenuti organizaciju za sve srednjoškolce i studente zainteresirane za neuroznanost i psihologiju pod nazivom Neuro_Nada! Mi smo studentska organizacija koja radi na sprečavanju stigmatizacije mentalnog zdravlja i promicanju javnog obrazovanja o neuroznanosti, kaže osnivačica Petra Dujmić, koja je natjecanje i dovela u Hrvatsku.

Dio natjecanja je i postavljanje dijagnoze

Brain Bee natjecanje sastoji se od nekoliko dijelova. U prvom, pismenom ispitu, natjecatelji imaju 50 pitanja višestrukog izbora i do 20 dodatnih pitanja u kojima moraju identificirati određene dijelove mozga.

Potom slijedi zanimljiviji dio. Nakon što dobiju opis simptoma hipotetskih bolesnika s neurološkim ili psihijatrijskim poremećajem, natjecatelji mu moraju ‘postaviti dijagnozu’.

Prije usmenog ispita kojem će pristupiti deset najboljih, svi sudionici imat će priliku odslušati predavanja o neuroznanosti.

Pobjednik putuje u SAD

Pobjednik natjecanja osvojit će put u San Diego, na međunarodno natjecanje u kolovozu 2021.

O samim detaljima natjecanja još je malo informacija, a ono će se najvjerojatnije održati u Tjednu mozga (15. – 21. ožujka 2020.) na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Informacije pratite na stranicama Neuro_Nade.

Pretprijave se primaju putem sljedećeg formulara: https://petrapdujmic.typeform.com/to/tthEAO.

Organizatori su objavili i literaturu za one koji već žele početi učiti.

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Novo natjecanje za hrvatske učenike i studente: Tema je mozak, a pobjednik osvaja put u SAD
Share via
Copy link
Powered by Social Snap