Od jeseni se uvodi devetogodišnje obrazovanje


Nastava kod kuće: 'Volio bih da idem u školu kao i druga djeca'

Od iduće školske godine uvodi se obvezno devetogodišnje obrazovanje i to u okviru programa predškole koji će djeca polagati u vrtiću. Iako je većina djece i dosad bila uključena u takozvanu ‘malu školu’, program predškole postat će najesen obvezan za sve.

Na taj način Hrvatska želi pripremiti svoje đake za ‘pravu’ školu kako bi se što bolje uhvatili u koštac s nadolazećim gradivom i školskim obrazovanjem. Troškove predškole snosit će jedinice lokalne i područne samouprave, te država s 20 kuna po djetetu mjesečno.

Oralni seks prakticira se već u osnovnoj školi

Očekuju se bolji rezultati uz devetogodišnje obrazovanje

Iako je u predškolski program dosad bilo uključeno oko 40 tisuća djece, od sljedeće školske godine svi budući školarci ići će u dodatni razred prije početka osnovne škole. Obvezno devetogodišnje školovanje bit će uvedeno za sve šestogodišnjake i bit će dio sustava predškolskog odgoja i obrazovanja.

Djeca će tako u vrtiću po tri sata dnevno imati predškolu, a s njima će raditi odgajatelji predškolske djece, te ako nema odgajatelja učitelji razredne nastave. – To nije nulti razred devetogodišnje osnovne škole nego obvezan program predškole za djecu. Možemo reći da će sva djeca u Hrvatskoj od iduće godine imati obvezno devetogodišnje obrazovanje, ustvrdio je danas Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Tri sata dnevno, odnosno 550 sati godišnje slušat će svi šestogodišnjaci, kako bi se lakše priviknuli za početak ‘prave’ školske godine. Po riječima ministra Jovanovića, ovo bi trebao biti značajni iskorak jer sva istraživanja u školama koje imaju 9-godišnje obrazovanje pokazuju bolje rezultate negu u Hrvatskoj.

Iz proračuna 20 kuna po učeniku mjesečno

Obzirom da u nekim dijelovima države nema vrtića, program predškole bit će organiziran u osnovnim školama. Djeca i dalje u razredu prije osnovne škole neće učiti pisati i čitati, nego se pripremati za kvalitetniji početak osnovne škole. Međutim kako će se točno djeca pripremati, još se ne zna. Do jeseni bi MZOS trebao donijeti program i kurikulum predškolskog odgoja.

Ovaj najnoviji potez MZOS-a opteretit će proračune gradova, općina i županija, jer će troškove snositi jedinice lokalne i područne samouprave. No država će sufinancirati taj jedan razred i to sa 20 kuna po djetetu mjesečno.

Odgovori