Pretraga

Odgojiteljica koja urla na djecu dok ona jecaju dobila pisano upozorenje, no ovim će se baviti i DORH

A- A+

‘Manijače glupi, ti si glupan, jebem ti mater onu kurvu’. Udarci, zatim plač, ridanje i jecanje. Prizori su to vrlo surovi i stvarni, a dolaze sa snimke iz osječkog dječjeg Centra Klasje gdje jedna odgojiteljica na krajnje neprimjeren i nehuman način postupa prema djeci koja su tamo smještena. Inspekcija je obavila nadzor, odgojiteljica je dobila pisano upozorenje, no na tome ova priča ne bi trebala stati. O svemu je obaviještena policija i Općinsko državno odvjetništvo. Podsjetimo, Centar Klasje otkud dolazi ova strašna priča prije dvije je godine bio tema u medijima jer je tamo umrla beba koja je ranije oduzeta roditeljima.

učenik u školskom hodniku, crno-bijela fotografija

Ilustracija: Unsplash

Cijela Hrvatska u šoku je nakon stravične snimke koju je novinar Drago Hedl objavio na Telegramu. Snimke na kojoj se čuje odrasla odgojiteljica iz osječkog Centra za pružanje usluge u zajednici Klasje kako viče, psuje i prijeti djeci. ‘Manijače glupi, krava si glupa, zajebavaš, ti si glupan, jebem ti mater, onu kurvu, marš van, dobit ćeš po pički, začepi gubicu’. Samo su to neki od šokantnih izljeva odgojiteljice uz koje se popratno čuje ridanje, jecanje i krici preplašene djece. U jednom trenutku, piše Hedl za Telegram, čuje se udarac, a onda jedno od djece počinje još jače plakati no prije.

Ministarstvo je poslalo inspekciju u Centar Klasje

Nakon ovog otkrića, prisiljeno je bilo reagirati Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Kako piše Katarina Knežević za Telegram, u osječkom dječjem Centru Klasje proveden je inspekcijski nadzor kojim su potvrđeni navodi iz zaprimljene dojave.

Konkretno, piše Telegram, Ministarstvo je u petak 7. srpnja provelo izvanredni nadzor u osječkom dječjem Centru Klasje i to sve na temelju snimke na kojoj se čuje jecanje djece i krajnje nedopustivo ponašanje njihove odgojiteljice.

Iz Ministarstva su rekli da je inspekcijski nadzor proveden sukladno Pravilniku o sadržaju i načinu provođenja inspekcijskog nadzora u djelatnosti socijalne skrbi. Inspektori su pregledali dokumentaciju, obavili razgovor s ravnateljem Vedranom Škugorom, ali i djelatnicima te su obišli smještene korisnike.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci Hrabrog telefona: Drastično porastao broj poziva o suicidalnosti i samoozljeđivanju

Odgojiteljica dobila pisano upozorenje

Kako piše Telegram, nakon provedenog nadzora potvrđeni su navodi iz zaprimljene dojave. Ravnatelj Škugor je izrekao pisano upozorenje odgojiteljici koja je urlala na djecu i nazivala ih krajnje pogrdnim imenima. Inspekcija Ministarstva će, pak, obavijest o utvrđenim činjenicama dostaviti Općinskom državnom odvjetništvu.

Osim toga, naredit će se i poduzimanje daljnjih radnji prema djelatnici Centra Klasje, a sve, piše Telegram, u svrhu zaštite prava i dobrobiti smještene djece. Radi se o najranjivijoj skupini korisnika u sustavu socijalne skrbi, ističu iz Ministarstva. O svemu je, piše Telegram, obaviještena i policija.


U CENTRU PRIJE DVIJE GODINE UMRLA BEBA

Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje, gdje se dogodio skandal s odgojiteljicom koja urla na djecu, nije prvi put u medijima. Kako je u travnju 2021. za 24 sata pisala Danijela Mikola, u tom je domu umrla beba koja je ranije bila oduzeta roditeljima.


Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.