Pretraga

Oglasio se otac pretučenog prvašića: ‘Sestra ga je našla uplakanog, imao je ozljede glave, obje ruke…’

A- A+

Novi slučaj školskog nasilja dogodio se početkom ovog mjeseca u Istri. U OŠ Jože Šurana u Višnjanu petoro starijih učenika, tvrdnja je to u mailu pristiglom na adresu naše redakcije, pretuklo je prvašića, a on je završio na hitnoj. Ravnatelj tvrdi da je na nadzornim snimkama uočeno tek naguravanje među učenicima i odbacuje optužbe da je škola pokušala zataškati slučaj, ali otac djeteta tvrdi da je njegovo dijete imalo ozlijede glave, ruku, očne vjeđe… U pismu koje je poslao regionalnom mediju tvrdi i da je škola ponovno reagirala na slučaj tek kada se on pojavio u medijima.

OŠ Jože Šurana Višnjan | Foto: Facebook

– U višnjanskoj osnovnoj školi je petoro starijih učenika pretuklo prvašića. Mali je završio na hitnoj pomoći, ravnatelj pokušava sve zataškati.
Događaj se zbio 2. ožujka za vrijeme sportske škole na igralištu vani pred drugom djecom. Policija ne poduzima ništa, obaviješteni su, Centar za socijalnu skrb ništa, škola još manje, tako glasi mail anonimnog pošiljatelja koji je tijekom vikenda stigao na adrese pojedinih redakcija u Hrvatskoj, a tako i naše.

Da im je slučaj prijavljen potvrdili su na naš upit i iz Policijske uprave istarske te porečkog Centra za socijalnu skrb. Ravnatelj tvrdi da je na nadzornim snimkama uočeno tek naguravanje među učenicima i odbacuje optužbe da je škola pokušala zataškati slučaj. Kaže, nastavnik koji je vodio sportsku aktivnost na kojoj se nasilje dogodilo ništa nije uočio, a za dvoje je učenika koji su se iživljavali nad prvašićem izrečena pedagoška mjera ukora.

‘Sestra ga je našla u svlačionici, uplakanog i u šoku’

Nakon pisanja medija o ovom slučaju, pismom se redakciji Glasa Istre obratio i ogorčeni otac učenika. Kaže, bijesan je ‘na pasivnost službi i odgojnih tijela, bijesan zbog laži i cinizma, razočaran svime’.  Naglašava i kako zadirkivanje i tjelesno nasilje jasno treba razlikovati.

– Sina su istukli, a u svlačionici škole ga je našla starija sestra kojoj je završila nastava u 13.15 sati, uplakanog i u šoku, o čemu nas je odmah obavijestila. Supruga je o događaju izvijestila razrednicu i čim je došla doma, sina je odvela na hitnu pomoć, gdje mu je pregledom liječnica utvrdila ozljede glave, obje ruke, udarca desne očne vjeđe i obrve, te površinskih ozljeda vlasišta, a liječničku prijavu je proslijedila porečkoj policiji. Popodne ju je nazvala pedagoginja škole i zanimala se o događaju. Supruga joj je rekla odmah da je sin jednog od te petorice prepoznao, da taj ima kosu vezanu u rep, a ona je rekla da zna o kome se radi, navodi ogorčeni otac u pismu Glasu Istre, pritom potvrđujući kako je nakon saznanja o incidentu obavijestio ravnatelja.

Podsjetimo, iz policije su potvrdili da ih je o slučaju obavijestio liječnik djeteta kojemu je na hitnoj pružana pomoć. Otac u pismu ističe i kako nasilje starijih učenika nad njegovim djetetom, ali i drugim učenicima, traje već mjesecima, da se boje u školi jer ih svako malo netko udari, gurne ili im govori ružne stvari.

– Tog dana su ta petorica sina nazivala pogrdnim riječima, udarali su ga naizmjence po glavi i licu, držali ga za ručice da ne pobjegne, prijetili su mu da ako nekome kaže da će ga tek onda isprebijati još jače, a sve to uostalom dokazuju i ozljede! Nije zadirkivan, nije bilo naguravanja, radi se o tjelesnom i psihičkom nasilju, piše otac Glasu Istre.

Izdvojeni članak

Prvašića pretukli stariji učenici? Završio na hitnoj, ravnatelja optužuju da sve zataškava: ‘To nije točno’

Učenik nakon nasilničkog napada nije išao u školu

Dodaje i da ih nakon 2. ožujka, pa sve do 7. ožujka, nitko nije kontaktirao. U međuvremenu je otac obavijestio je Centar za socijalnu skrb, što su oni jučer i potvrdili. Sin im, veli, nakon toga više nije išao u školu. Navodi u pismu kako ih je tog dana kontaktirala pedagoginja kao medijator te rekla da će dvojica učenika dobiti ukore.

– Supruga je reagirala i inzistirala da se utvrde i ostala trojica koja su nam sina tukla, da će ih on prepoznati, a pedagoginja je na to rekla da će se to ‘bem vidjeti’, da je u principu ‘to-to’, da će tu dvojicu dovesti da nam se sinu ispričaju, a tražila je da joj supruga da dopuštenje da njezin broj mobitela proslijedi tim roditeljima da je mogu nazvati. Supruga je rekla da to ne dolazi u obzirom jer da joj je jedna majka poslala poruku 4. ožujka tražeći da porazgovaraju, a poruku je ta majka ubrzo izbrisala. Pedagoginja je naglasila da jednog od te dvojice boli trbuh i da mu je slabo, te je negodujući rekla da što još tu treba napraviti kad je sve učinjeno. Supruga je upitala hoće li nas pozvati u školu na razgovor sa sinom, a ona je odgovorila da to neće učiniti i da je slučaj zaključen time što ju je telefonski izvijestila, navodi otac prvašića, prenosi Glas Istre.

‘Objavom u medijima se inertnost odjednom pretvorila u poduzetnost!’

Tek nakon što se slučaj prekjučer pojavio u medijima, pedagoginja je navečer roditeljima ponovno uputila poruku da bi od njihova sina uzela izjavu, dalje piše otac. Oni su uzvratili da ne žele da ih se uznemiruje porukama u večernjim satima te da ne žele gledati snimku na kojoj drugi učenici tuku njihovo dijete. Istu večer mail im je uputio i ravnatelj te je izrazio potrebu da se razgovara s učenikom prvog razreda.

– Što reći na sve ovo? U tih 12 dana nam nitko nije prišao da pita kako je dijete, da nas civilizirano pozove na razgovor, da nas uputi kako će dijete dalje u školu! Objavom u medijima se inertnost odjednom pretvorila u poduzetnost! Kako da po reakciji ravnatelja i time što je događaj odmah minorizirao ne zaključim da ima namjeru sve zataškati kada su već zataškavali u toj školi stvari? Taj čovjek je i dalje stava da se radi o naguravanju, pita se ogorčeni otac navodeći i kako je nezadovoljan komunikacijom škole.

Tvrdi i da sada majke tih počinitelja posprdno njegovoj supruzi sviraju dok prolaze autom i smiju joj se, a dva dječaka koja su dobila ukore sprdaju se s njegovom starijom kćerkom koja pohađa istu školu. Ogorčeni otac u pismu navodi i da je treći nasilnik jedan dan biciklom ušao u dvorište te kružio oko kuće, što je dodatno prepalo njihovog sina, te na kraju pisma još jednom podcrtava da je u ovom slučaju došlo do – niza propusta.

Oglasio se otac pretučenog prvašića: ‘Sestra ga je našla uplakanog, imao je ozljede glave, obje ruke…’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap