Pretraga

Orešković traži godišnju plaću s kojom se može financirati 7.892 sata rada osobnih asistenata

A- A+

Tihomir Orešković više nije predsjednik Vlade, ali će sljedećih godinu dana primati plaću po modelu 6+6. Prvih šest mjeseci puni iznos plaće, a ostatak tek pola. Ukupno će mu u tih 12 mjeseci na račun biti uplaćeno 197.323,38 kuna neto. Za taj iznos iz proračuna se moglo financirati čak 7.892,93 neto sata rada asistenata osoba s invaliditetom. Podsjetimo, Orešković je bio premijer tek 147 dana, a želi primati naknadu za 365 dana.

Screenshot: YouTube

Iako je mandat Tihomira Oreškovića prošao i više nema fotelju u Vladi Republike Hrvatske, iz proračuna će mu se sljedećih 12 mjeseci nastaviti isplaćivati plaća, doznaje NovaTV.

Izdvojeni članak

531 osoba s invaliditetom zbog nemara Ministarstva ostaje bez asistenta!

Orešković nakon mandata ima ušteđevinu od 14.3 milijuna kuna, a traži plaću iako neće raditi

Jer je sam tako želio, prvih šest mjeseci primit će puni iznos, 21.924,82 kuna neto mjesečno, dakle ukupno 131.548,92 kuna. Drugih šest, mjesečna plaća iznosit će mu 10.962,41 kunu, a ukupno će mu za to razdoblje na račun biti uplaćeno 65.774,46 kuna.

Jednostavnom matematikom dolazimo do izračuna kako će godišnja neto plaća bivšeg premijera, ukoliko u tom razdoblju ne pronađe posao, iznositi ukupno 197.323,38 kuna.

Iz džepa hrvatskih građana će tako osobi koja je nakon mandata prijavila ušteđevinu od 14.3 milijuna kuna, punih dvanaest mjeseci isplaćivati plaća jer se zbog zakona o sukobu interesa ne može vratiti na bivše radno mjesto, niti biti član uprave ili primjerice nadzornih odbora.

Izdvojeni članak

Premijer Orešković poželio studentima da ostanu gladni

Ima se za bivšeg premijera, ali ne i za asistente osoba s invaliditetom

S druge strane, među nezaposlenim građanima koji za razliku od Oreškovića ne primaju nikakvu plaću, našli su se osobni asistenti osoba s invaliditetom. Mali heroji, ako hoćete. Osobama koje ne mogu koristiti svoje udove, asistenti su i ruke i noge. Bez njih ne mogu liječniku, u trgovinu, niti obavljati kućanske poslove koji nam se ponekada čine rutinskim.

Podsjećamo, 531 osoba s invaliditetom 1. studenog je zbog nemara Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ostala bez svog prijeko potrebnog asistenta, a oni su ostali bez posla. Natječaj je raspisan tek 27. listopada, a zatvoren jučer. Nije poznato kada će biti objavljeni rezultati, ali prilikom prošlog natječaja čekalo se nekoliko mjeseci. Zbog toga je i dvoje studenata s invaliditetom prosvjedovalo ispred Sabora, ali malo tko ih je od ‘velikih’ s Markova trga uopće primijetio.

Satnica jednog takvog asistenta je 25 kuna neto, a zaposlen je službeno na pola radnog vremena, 80 sati mjesečno.

Ako satnicu asistenata podijelimo s iznosom od 197.323,38 kuna, u narednih godinu dana moglo je biti plaćeno 7.892,93 sata rada asistenata osoba s invaliditetom.

Umjesto toga, taj će iznos biti isplaćen osobi koja trenutačno ne radi, kao premijer je do razriješenja radio 147 dana, i ima ušteđevinu od 14.3 milijuna kuna.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap