Pretraga

Oštra reakcija na Milanovićev izbor savjetnice za obrazovanje: ‘Radi se o osobi bliskoj klerikalno desničarskom pokretu’

A- A+

Novi predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, odlučio je kako će njegova savjetnica za obrazovanje biti Jadranka Žarković, bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. To je razljutilo udrugu Zagreb Pride odakle poručuju kako je Žarković u ‘javni sustav obrazovanja pokušavala uvesti ideje nejednakosti, diskriminacije i govora mržnje prema LGBTIQ osobama’. Podsjetili su na događaj iz 2016., kada je Agencija pod njenim vodstvom odobravala stručno usavršavanje nastavnika na skupu kojeg je organizirala udruga ‘U ime obitelji’, a na kojoj su izneseni diskriminatorni stavovi prema LGBTIQ osobama.

Zoran Milanović; Jadranka Žarković-Pečenković| screenshot: HRT; foto: srednja.hr

– Poštovani Predsjedniče, ovom prilikom Vam želimo čestitati na stupanju na dužnost predsjednika naše Republike. Pridružujemo se drugim organizacijama civilnog društva sa željom i očekivanjem da Vaš mandat bude obilježen borbom za vladavinu prava i ravnopravnost svih ljudi u našoj zemlji. Kao što ste u vašem inauguracijskom govoru spomenuli, Vaša i naša odgovornost je da se niti jedan građanin ili građanka Republike Hrvatske ne osjeća diskriminirano i ustrašeno. Pozdravljamo što ste to prepoznali kao vaš prioritet. I naša organizacija, koja postoji od 2002. godine, upravo radi na ostvarenju društva ravnopravnih građana i građanki, zemlje za sve nas, započinju svoje pismo iz Zagreb Pridea upućeno novom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

‘Poznata isključivo zbog brojnih neprimjerenih poteza’

Izdvojeni članak

Novi predsjednik Milanović potvrdio tko će mu biti savjetnica za obrazovanje

No, nastavljaju ga u nešto drugačijem tonu, ističući kako mu pišu jer se ne osjećaju ni mirno niti sigurno zbog njegove odluke da na mjesto savjetnice za obrazovanje zasjedne Jadranka Žarković, bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

– Uznemireni i uznemirene smo zbog kontinuiranih napada i stvaranje kulture mržnje u našoj zemlji koja je počela, sjetit ćete se, 2013. godine. Te godine jedna je radikalna politička grupacija u ovoj zemlji odlučila promijeniti Ustav naše Republike kako bi počela s izgradnjom društva nejednakih. Društva kakvo, vjerujemo, Vi i mi, kao i brojni građani i građanke, ne želimo. Tada je jedna manjina, od jedva 20% hrvatskih birača naš Ustav promijenila. Ti napadi na prava LGBTIQ osoba, na reproduktivna prava žena, na kulturna i politička prava drugih etničkih i nacionalnih zajednica, prije svega srpske, samo su pojačani. Upravo zato su nas posebno uznemirili brojni medijski napisi o tome da Jadranka Žarković Pečenković postaje Vaša savjetnica za obrazovanje. Gospođa Jadranka Žarković Pečenković nama je u udruzi Zagreb Pride, LGBTIQ zajednici, ali i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti poznata isključivo zbog brojnih neprimjerenih poteza kojima je u javni sustav obrazovanja pokušavala uvesti ideje nejednakosti, diskriminacije i govora mržnje prema LGBTIQ osobama, navode iz Zagreb Pridea u svom pismu.

‘Nameće se zaključak da se radi o osobi bliskoj klerikalno desničarskom pokretu’

Izdvojeni članak

[BANKROT ZNANJA] Nema novaca za najsvečaniju priredbu znanja u Hrvatskoj

Zatim su podsjetili na slučaj odobravanja stručnog usavršavanja prosvjetnim djelatnicima na konferenciji udruge ‘U ime obitelji’. Dogodilo se to 2016., a kako je tada pisao Portalnovosti.com, govornici su, između ostalog, upozoravali polaznike na opasnost da djeca s homoseksualnim sklonostima ‘pervertiraju’ njihovu djecu. Drugi govornik je prokazao moćni ‘LGBT lobi’, ‘rodnu ideologiju’ i ‘spolni odgoj’, koji od seksualno ‘zbunjene’ djece proizvode homoseksualce. Treći je kazao da je dekristijanizacija uslijedila zbog legalizacije ‘grijeha pobačaja, ateizma, razvoda i transseksualnosti’, dok je četvrti dodao da je ‘osoba koja je primila vjerski odgoj bolji čovjek’ od drugih.

– Podsjećamo kako je krajem 2016. godine, gospođa Žarković Pečenković kao ravnateljica Agencije za obrazovanje u sklopu stručnog usavršavanja poslala učitelje_ice i nastavnike_ice na konferenciju ‘Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti’ u organizaciji udruge U ime obitelji. Na toj konferenciji iznošeni su diskriminatorni stavovi prema LGBTIQ osobama, mizogini i antisekularistički stavovi te slični stavovi koji nemaju veze s vrijednostima moderne Europe i Hrvatske. Na to je reagirala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, upozoravajući na “kršenje načela ravnopravnosti spolova i diskriminacije žena, ponižavajuće predrasude i stereotipe o pripadnicima LGBT populacije, diskriminaciju temeljem rodnog identiteta, odnosno Zakona o suzbijanju diskriminacije, Ustava Republike Hrvatske i Zakona o ravnopravnosti spolova”. Iz svega navedenog nameće se zaključak da se radi o osobi bliskoj klerikalno desničarskom pokretu u Hrvatskoj koji radi na rušenju institucija, a izborom gospođe Žarković Pečenković za vašu savjetnicu nikako ne vidimo vrijednosti i načela koje ste najavili da ćete braniti, štoviše, vidimo nekonzistentnost vaših riječi i djela već prvog dana predsjedničkog mandata, navode iz Pridea te mole Milanovića da im pojasni kriterije za izbor Jadranke Žarković na mjesto savjetnice za obrazovanje.

Divjak: Nemam nešto dobro za reći o Žarković, pričekajmo prve poteze

Izdvojeni članak

Na čelu AZOO-a pod velom tajni izabrana profesorica iz škole premijerova sina

Inače, prema pisanju Jutarnjeg lista, Žarković bi osim za resor obrazovanja, trebala biti i Milanovićeva savjetnica za socijalnu politiku i znanost, možda i zdravstvo. Podsjetimo, sam predsjednik, nakon što je potvrdio njeno imenovanje, istaknuo je kako je očito da Žarković ‘nekome smeta’.

– Neistina je da je sponzorirala predavanja. Ako mislimo na isto to je neistina. Nekome očito smeta. Ona nije insider, četiri godine je vodila Agenciju i bit će moja savjetnica, ne ministrica. Dakle, neće odlučivati o resursima i o sredstvima. Vodila je agenciju četiri godine, ima značajno iskustvo u tom području i ne pripada ni jednom klanu. Ne kažem da netko želi njeno mjesto, ali nekome očito smeta, ali to je ljudski, rekao je Milanović.

U četvrtak se na odabir Žarković na mjesto savjetnice kratko osvrnula i ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

– Mislim da sve ovakve velike teme vodi predsjednik sam, a savjetnicu ne bih komentirala. Ako nemam nešto dobro za reći o ljudima onda bolje da zasad pričekamo prve poteze na tom planu, poručila je kratko Divjak.

Oštra reakcija na Milanovićev izbor savjetnice za obrazovanje: ‘Radi se o osobi bliskoj klerikalno desničarskom pokretu’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap