Pretraga

[Parlamentarij] Novi podcast serijal u kojem upoznajemo Europsku uniju izbliza

A- A+

Znaš li da u sve zemlje članice EU možeš ući samo s osobnom iskaznicom? Znaš li da kad odeš, na primjer, na Maltu, cijena poziva jednaka je kao i u Hrvatskoj? I znaš li da s ‘našom’ vozačkom dozvolom možeš voziti bez zelene karte u svim državama članicama? A to sve je moguće jer smo dio Europske unije, koja ima posebna tijela koja izglasavaju i donose odluke na europskoj razini. U novom serijalu podcasta pod imenom ‘Parlamentarij’ koji radimo u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj razgovaramo upravo o svemu navedenom, a zapravo o ulozi EU u našim životima.

Pratite novu epizodu Parlamentarija svakog utorka u 20:30 na našem YouTube kanalu!

Da smo dio Europske unije sada već uzimamo zdravo za gotovo – naučeni smo na slobodu kretanja u ostalim članicama, naučeni smo besplatan roaming u zemljama članicama te da postoji nešto kao što je Erasmus. Ipak, da bi se sve to moglo i dalje odvijati, ali i da bismo se još više razvijali kao građansko društvo unutar veće zajednice država, potreban je konstantan rad europskih institucija.

Među tim institucijama je i Europski parlament, koje je zakonodavno, nadzorno i proračunsko tijelo Europske unije u kojoj sjedi 705 članova, predstavnika svih zemalja članica. Hrvatsku tamo predstavlja ukupno 12 zastupnika, koje smo odabrali na izborima održanim 2019. godine.

Upravo s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj pokrećemo novi podcast serijal pod nazivom ‘Parlamentarij’. U ovom serijalu ćemo ugošćavati eurozastupnike, zaposlenike samog Ureda te EU aktiviste s kojima ćemo prolaziti kroz različite teme povezane s odnosom Europske unije i mladih.

Prvu epizodu ovog serijala možete gledati već danas od 20:30 na našem YouTube kanalu! Ugostili smo voditeljicu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violetu Staničić te aktivistice iz njihove kampanje #ovajputglasam Danijelu Svirčić, inače i eurodiplomatkinju u Zapadnoj obali i Pojasu Gaze te Doroteju Horvat, studenticu Prava. Razgovarali smo o tome što Europska unija može pružiti mladima, ali i kako je pandemija koronavirusa utjecala na sve planove koji su postojali prije pojave ove krize!

parlamentarij

Pogledajte prvu epizodu Parlamentarija na našem YouTube kanalu!

Sve što vas zanima o Europskoj uniji pišite nam u komentare, a mi ćemo se potruditi postaviti ta pitanja našim gostima. Novu epizodu iz ovog serijala moći ćete gledati svakog utorka u 20:30! Zato, pretplatite se na naš kanal, a mi vam obećajemo da ćete naučiti puno novih stvari o Europskoj uniji!

Epizodu [Parlamentarij] Europa i mladi: Prije i poslije COVID-19 možete gledati od 20:30h!

[Parlamentarij] Novi podcast serijal u kojem upoznajemo Europsku uniju izbliza
Share via
Copy link
Powered by Social Snap