Pretraga

Pogledajte kod kojih je profesora OK prepisivati, a kod kojih ste nadrapali ako vas ulove

A- A+

Skor glasovanja u Saboru o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja, vrlo je jasan – 49 zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja Pavi Barišiću, 18 suzdržanih i 72 zastupnika protiv. Tako se Pavo Barišić i jutros probudio kao ministar, a mi smo odlučili provjeriti kako su jučer glasovali saborski profesori i profesorice. U slučaju da mislite kako je ministar optužen samo za necitiranje fusnote, predlažemo ovaj tekst kao dobru literaturu.

Mr. Bean cheating

Izdvojeni članak

Znanstvenik svjetskog glasa pobrojao sve neetične radnje ministra Barišića

Vrlo delikatna tema našla se na raspravi prekjučer u Hrvatskom sabotu. Mišljenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju o plagijatu ministra Barišića, više je puta odbacivano i to od samog političkog vrha, oporba je ministra i premijera pozivala na odgovornost, ostavke nije bilo pa je pokrenuto pitanje izglasavanja povjerenja u Saboru. I tako su jučer zastupnici sjeli u saborske klupe i glasovali o tom (ne)povjerenju ministru Barišiću, ujedno se i vrijednosno opredjelivši. Pojedinačni izvještaj tko je kako glasovao možete pronaći ovdje.

Upravo zbog vrijednosne dimenzije, odlučili smo provjeriti sljedeće: kako su glasovali saborski profesori, učitelji, nastavnici, odgajatelji, odnosno, tko bi od njih, s obzirom na glasovanje, mogao tolerirati neetična ponašanja na nastavi, poput prepisivanja, šaptanja na ispitu, plagiranja radova i slično.

Izdvojeni članak

Usred ‘afere plagijat’, devet znanstvenika podržalo ministra Barišića

Podrška Barišiću od 15 saborskih profesora

Tako je podršku ministru dala Vesna Bedeković iz HDZ-a, trenutačno vanjska suradnica i bivša dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Tamo predaje pet kolegija, a jedan od njih je i Uvod u metodologiju stručnog i znanstvenog rada. Kako će izgledati nastava na tom kolegiju nakon jučerašnjeg glasovanja, nismo sigurni.

Barišića podržavaju i Josip Borić, nastavnik razredne nastave, kao i Majda Burić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Burić je skoro 12 godina radila kao profesorica hrvatskog jezika i voditeljica Županijskog stručnog vijeća učitelja za hrvatski jezik za Primorsko-goransku županiju.

Goran Dodig iz HDZ-a liječnik je, ali i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu. Drži kolegije na Katedri za psihijatriju, a predaje i na Pravnom fakultetu u Splitu i to na kolegiju Sudska psihopatologija.

Bruna Esih profesorica je filozofije i kroatologije. Iako nikad nije predavala, vjerujemo kako ni ona ne bi imala ništa protiv prepisivanja svojih studenata.

Branko Hrg, koji je iskazao podršku Barišiću, završio je studij pedagogijskih znanosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je odgojitelj predškolske djece. Pronašli smo i podatak da je od 1982. do 1992. radio u Osnovnoj školi sv. Petar Orehovec.

I Veljko Kajtazi, nezavisni zastupnik manjina i inženjer elektrotehnike, radio je u školi, ali srednjoj, i to od 1992. kao profesor elektrotehnike u Virovitici.

Izdvojeni članak

Ministar Barišić se nakon 8 godina ispričao jednom od autora za navodni plagijat

Vlatko Kopić iz redova HDZ-a znanstveni je asistent na Zavodu za dentalnu medicinu Medicinskog fakultefa u Osijeku, dok Božo Ljubić ima dugu povijest rada sa studentima – radio je na Medicini u Sarajevu i Mostaru, gdje je bio i šef Katedre za ortopediju i traumatologiju.

I Jasen Mesić je profesor, i to povijesti i arheologije. Također nije nikad predavao, ali ako se ikad odluči vratiti svom zvanju, vjerujemo da neće biti strog na ispitima.

Drago Prgomet i Željko Reiner osim u Saboru, kolege su i na Medicini u Zagrebu. Uz razliku što Reiner predaje i na Medicini u Rijeci. I što je akademik.

Ivan Šipić iz HDZ-a diplomirani je teolog i gradonačenik grada Trilja, a od 2000. do 2008. radio je kao vjeroučitelj u nekoliko osnovnih škola, dok je Miroslav Tuđman redovni profesor na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti FFZG-a.

Posljednji iz redova zastupnika koji su podržali Barišića jest Hrvoje Zekanović iz HRAST-a, koji je radio kao profesor geografije u šibenskim srednjim školama.

Izdvojeni članak

Dok Odbor za etiku razmatra Barišićev navodni plagijat, on Odbor tuži Ustavnom sudu

Suzdržani saborski nastavnici i profesori; bi li ostali suzdržani i na neetične radnje u učionici?

Suzdržan je u glasovanju bio zastupnik MOST-a Nikola Grmoja, inače profesor povijesti i sociologije.

Grmoja je prije političkog angažmana sedam godina radio kao profesor povijesti u Osnovnoj školi Stjepana Radić u Metkoviću, a prije toga u srednjoj školi Tin Ujević u Vrgorcu.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, ujedno i redovni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, također je glasovao suzdržano. Pitamo se što su iz toga iščitali njegovi studenti kojima predaje na Katedri za financije.

Upitnike nad glavama svojih studenata ostavio je i suzdržani Robert Podolnjak iz MOST-a. On je izvanredni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i nositelj je nekoliko kolegija na Katedri za ustavno pravo.

Suzdržani Davor Romić iz MOST-a bivši je dekan zagrebačkog Agronomskog fakulteta i to u dva mandata. Redovni je profesor i predaje na Zavodu za melioracije. Ostaje otvoreno pitanje kako se, primjerice, trebaju ponašati njegovi studenti na kolegiju Korištenje i zaštita voda.

Romićev stranački kolega Marko Sladoljev diplomirani je katehet, a od 1996. do 2016. radio je kao profesor vjeronauka u OŠ Ante Kovačića. Također suzdržan oko neetičnog ponašanja.

Na kraju, Mostovac Marko Vučetić profesor je filozofije i povijesti te docent na Odjelu za filozofiju na Sveučilištu u Zadru. Filozofski je bio suzdržan pa vjerujemo da će njegovi studenti s kolegija Uvod u filozofiju i Filozofija povijesti imati puno pitanja.

Izdvojeni članak

Najveći plagijatori koji su kroz povijest okaljali svoj ugled

Ako vas ovi profesori ulove u akademski upitnom ponašanju, nadrapali ste

Za pokretanje pitanja povjerenja ministru Barišiću glasovali su redom oporbeni zastupnici. I među njima ima profesora, a njihovi učenici i studenti neće imati nikakve dileme – neetično ponašanje bit će sankcionirano.

Krešo Beljak iz HSS-a bio je zaposlen kao profesor zemljopisa u Srednjoj strukovnoj školi Samobor do 2008. godine. Ako se ikad odluči vratiti u učionicu, zaboravite na šalabahtere.

Šef SDP-a Davor Bernardić asistent je na zagrebačkom PMF-u, i to na Fizičkom odsjeku, a Branimir Bunjac iz Živog zida, koji slučaj Barišić također smatra neprimjerenim, doktor je povijesti, koju je predavao u OŠ Podturen.

Sabina Glasovac profesorica je engleskog i njemačkog jezika i književnosti i prije dolaska u saborske klupe, sedam je godina predavala u zadarskoj Gimnaziji Franje Petrića. S obzirom na njezinu žustru raspravu u Saboru oko slučaja ministra Barišića, jao učenicima koje uhvati u etički prijepornom ponašanju.

I Bojan Glavašević ima iskustva za katedrom, ali onom fakultetskom. Znanstveni je novak na Odsjeku za lingvistiku FFZG-a, a u akademskim godinama 2009./2010. i 2010./2011. na tom je odsjeku sudjelovao u nastavi. Iako mu je radni odnos u statusu mirovanja, ako se odluči vratiti na FFZG, savjetujemo njegovim budućim studentima da prouče etički kodeks fakulteta.

Izdvojeni članak

Premijer Plenković branio Barišića tajnim dokumentom Sveučilišta u Zagrebu

Branko Grčić iz SDP-a bivši je dekan Ekonomije u Splitu, gdje je i redovni profesor, a uz stranačkog kolegu Sinišu Hajdaša Dončića, koji je kao viši predavač ekonomije držao nastavu na nizu visokih škola, bio je za smjenu ministra Barišića.

Tu je i Domagoj Hajduković, profesor engleskog jezika i književnosti i povijesti. Karijeru je započeo kao učitelj engleskog u OŠ Blage Zadre u Vukovaru, a predavao je povijest, engleski i PiG u osnovnim školama u Jarmini, Privlaci i Osijeku.

I Željko Jovanović radio je u školi, i to početkom 90-ih, kao nastavnik na zamjeni iz biologije i kemije u Prvoj riječkoj gimnaziji.

Predrag Matić iz SDP-a nastavnik je razredne nastave i do 1990. radio je u osnovnim školama u Vukovaru. Ako se odluči vratiti u školu, zaboravite na prepisivanje domaćih zadaća.

Mirando Mrsić izvanredni je profesor na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, i za razliku od saborskih kolega koji također predaju na Medicini, nema milosti prema prepisivanju.

Među zastupnicima nulte tolerancije na plagiranje su i Vesna Pusić, profesorica na Odsjeku za sociologiju FFZG-a, te Nenad Stazić, profesor filozofije i komparativne književnosti.

Izdvojeni članak

Bivši rektor Bjeliš demantira izjave rektora Borasa: UniZG nije bilo nadležno za slučaj Barišić

Zeleno svjetlo za akademsko nepoštenje?

Nakon ovog, priznajemo, zbunjujućeg teksta o zastupnicima-profesorima, koji su se različito postavili prema akademski neprihvatljivim oblicima ponašanja, i nama je ostalo sto pitanja nad glavom.

Ipak, jedini savjet koji vam Srednja.hr može dati jest da ne prepisujete, ne varate i da se ponašate akademski časno, bez obzira na to kako se o tome izjašnjavali vaši učitelji i profesori u Saboru.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap