Pretraga

Prosvjetna inspekcija ignorira vjersku diskriminaciju u školama

A- A+

Udruga Protagora izrazila je nezadovoljstvo jer je prosvjetna inspekcija pri MZOS-u ignorirala njihove pritužbe o religijskoj diskriminaciji u javnim školama. Priložili su dopise iz kojih se može zaključiti kako prosvjetna inspekcija podržava otvorenu zaštitu Katoličke crkve u osnovnim školama.

Udruga Protagora za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta revoltirana je činjenicom kako se prosvjetna inspekcija oglušila na njihove pritužbe o religijskoj diskriminaciji u javnim školama, prenosi Index.hr.

www.metro-portal.hr

Izdvojeni članak

Udruga Protagora tuži Ministarstvo zbog vjeronauka

Roditelji su protiv blagoslova u crkvi

Potaknuta žalbom roditelja učenika OŠ Antuna Branka Šimića u Zagrebu, Protagora je uputila pritužbu prosvjetnoj inspekciji kako se krše temeljna dječja ljudska prava i narušava definiran sekularni karakter RH.

Naime, roditelji su se žalili kako su njihova djeca prvog radnog dana nakon trećeg sata nastave u pratnji učitelja dužna otići u crkvu na blagoslov.

Na Protagorinu pritužbu, prosvjetna je inspekcija odgovorila kao se radi o vjerskom obredu povodom početka školske godine i kako ne postoje uvjeti za pokretanje inspekcijskog postupka.

Nitko nije prisiljen, nema ni intervencije

– Ako postoje ikakva saznanja da se u nekoj od škola od strane škole prisiljavalo nekog od učenika da prisustvuje vjerskom obredu, tada bi postojala osnova za postupanje i utvrđivanje odgovornosti ravnatelja, jer bi bila riječ o nametanju neutemeljenih obveza učeniku i povredi prava na slobodu vjeroispovijesti, piše u odgovoru Inspekcijskog nadzora.

Protagora je u međuvremenu našla još dvije nove nepravilnost te ih navela u drugom dopisu.

Izdvojeni članak

Legalizacija trave i vjeronauk zadnji sat

Nije bilo drugog sadržaja pa su morali na blagoslov

– Škola nije pripremila nikakav alternativan sadržaj za one koji ne žele biti prisutni na spomenutom vjerskom obredu. Razvidno je i da škola favorizira jednu vjeroispovijest čime sve ostale vjeroispovijesti, ali i ljude ireligioznog svjetonazora, stavlja u nepovoljniji položaj jer za njih nije predvidjela adekvatne sadržaje koji bi odgovarali njihovom svjetonazoru. Također, iz poziva škole na blagoslov nije razvidno jesu li nastavnici obavezni u svoje radno vrijeme sudjelovati u vjerskom obredu, a ako jesu, riječ je o neopravdanom korištenju državnih sredstava u religijske svrhe, kao i o kršenju prava nastavnika, navodi Protagora.

Diskriminacija traje godinama

U OŠ Petra Zrinskog u Zagrebu godinama je praksa da se za svaki početak školske godine organizira zajedničko okupljanje svih učenika s mjesnim župnikom crkve Sv. Blaža. No Protagora navodi kako je to praksa u izvjesnom broju škola RH.

– Takva praksa upućuje na očigledno privilegiranje jedne vjerske zajednice i jednog svjetonazora čime su diskriminirani svi ostali (i vjernici drugih vjeroispovijesti i nekonfesionalni vjernici i nevjernici). Zanima nas što namjeravate učiniti kako biste dokinuli ovu diskriminacijsku praksu i kako biste kaznili one koji vrše diskriminaciju?, pisalo je u upitu prosvjetnoj inspekciji.

Upiti i pritužbe poslane su početkom rujna, a odgovor prosvjetne inspekcije još uvijek nije stigao.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap