Pretraga

Provjerite koliko se mladih zaposlilo na neodređeno u prošloj godini

Bivša vlada popratila je inicijativu Europske unije te je pokrenula ‘Garanciju za mlade’, kojoj je cilj popraviti status jedne od najugroženije dobne skupine u Hrvatskoj. U sklopu tog projekta uvedeni su brojni paketi mjera, ali zaposlenost mladih u Hrvatskoj posljednjih se pet godina nije značajno popravila.

foto: www.hivecolab.com

Kako bi se smanjila nezaposlenost mlađih od 29 godina, između ostalog, uvedena je mjera s kojom se htjelo potaknuti poslodavce da zapošljavaju osobe bez radnog iskustva ugovorima na neodređeno. Prije te novosti pokrenuto je i Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Ova popularna mjera u početku je kritizirana zbog mizerne naknade od 1600 kuna. U međuvremenu se ta naknada povećala na 2400, ali iz Mreže mladih Hrvatska još uvijek nisu zadovoljni provedbom SOR-a. Oštro su reagirali i na izmjene Zakona o doprinosima, kojima je država oslobodila poslodavce od doprinosa na plaće mladih koji su zaposlili na neodređeno.

‘Na neodređeno je zaposleno maksimalno 2.100 mladih više nego u 2014.’

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nedavno se pohvalio rezultatima navedenih mjera te je istaknuo da su zahvaljujući izmjenama Zakona poslodavci na neodređeno zaposlili više od 30.000 mladih u 2015. Osim toga, naglasio je i kako se 60 posto mladih koji su prošli ‘Stručno’ zaposli u roku od godinu dana.

– Prošle godine je 30.705 mladih dobilo ugovor na neodređeno i vjerojatno je većina njih bila oslobođena plaćanja doprinosa. Ministar Mrsić kaže da se radi o 7 posto više ugovora na neodređeno vrijeme u odnosu na isti period prošle godine. Ako zanemarimo gospodarski rast i slične faktore dolazimo do zaključka da je 2015. na neodređeno zaposleno maksimalno 2.100 mladih osoba više nego u 2014, izračunali su početkom godine iz MMH.

Na službenoj Facebook stranici sada su objavili i zanimljive grafove. Prema njihovim podacima, broj zaposlenih mladih do 29 godina se u proteklih pet godina nije značajno mijenjao. U periodu od srpnja do rujna 2015. godine približno je jednako zaposlenih mladih, kao i 2011. godine.

Graf 1: Broj zaposlenih mladih po godinama MMH|www.facebook.com

Stručno osposobljavanje produljilo visoko obrazovanje na šest godina

Osnovni problem kod Stručnog osposobljavanja vide u vrsti korisnika. Naime, većina osoba koji su ostvarili iskustvo kroz SOR su mladi sa završenim fakultetima. Najugroženija skupina, osobe bez radnog iskustva sa strukovnim obrazovanjem ili trogodišnjim obrtničkim školama, nije značajno profitirala novim mjerama.

Tako je Stručno zapravo dodatno produžilo visoko obrazovanje pa je mladima s fakultetom, nakon srednje, potrebno minimalno šest godina da ih se osposobi za rad. S druge strane, Hrvatska je najlošija pri zapošljavanju mladih strukovnjaka u cijeloj Europskoj uniji.

Graf 2: Broj korisnika SOR-a i izlasci iz evidencije na neodređeno|www.facebook.com