Pretraga

Simptomi koji ukazuju da pucate pod pritiskom

A- A+

Bilo da spremate državnu maturu, ispite na fakultetu, ili samo odrađujete stresan posao, sigurno je da ste pod velikom količinom pritiska. Organizam najčešće daje znakove kad je pri kraju snaga, i to najčešće određenim simptomima.

Htjeli ne htjeli, život nam svima dodjeljuje stresne trenutke. Određene faze istog više su nabijene pritiskom nego ostale, na što tijelo reagira i fizički i psihički. Osluhnite vlastiti organizam, te provjerite imate li simptome koji ukazuju na to da pucate pod pritiskom.

Manjak koncentracije i grižnja savjesti su česti indikatori

Ukoliko se nikako ne možete koncentrirati, to je dovoljno dobar pokazatelj da je pritisak prevelik. Mentalna iscrpljenost vodi kognitivnim problemima, pa imate teškoća s koncentriranjem, održavanjem pažnje i prisjećanjem stvari. Jednostavno ne možete izdržati isti ritam kao što ste prije mogli, piše Business Insider.

Uz povećani pritisak često se javlja i osjećaj grižnje savjesti. Iako stalno radite, čini se da ne možete nikako završiti sve zadatke koje ste si zadali, zbog čega osjećate krivnju. To vodi do psihičkog i emocionalnog umora, koji je također jedan od simptoma zasićenosti pritiskom.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: 10 joga poza za poticanje mentalne aktivnosti i smanjivanje stresa

Cinizam i romjene raspoloženja mogu dovesti do depresije

Lako se može dogoditi da patite od čestih promjena raspoloženja, koje vode do depersonalizacije, povlačenja u sebe i depresije. Izolacija od ostalih tada se čini kao dobro rješenje, ali ne smije se često i predugotrajno prakticirati, jer socijalna interakcija je nešto što nam je svima potrebno.

Ukoliko ste vi ili ostali oko vas primijetili da ste češće nego uobičajeno cinični, i to može ukazati na to da pucate pod pritiskom. Cinizam je zapravo obrambeni mehanizam koji nas štiti od osjećaja ranjivosti i neadekvatnosti, te straha da se ništa neće riješiti onako kako bi trebalo.

Izdvojeni članak

Nekoliko najčešćih mitova o stresu

I fizičko je zdravlje narušeno

Pritisak često uzima danak i fizičkom zdravlju, stoga nemojte se čuditi ako vam se ono pogorša. Ukoliko patite od kroničnog stresa, imunološki sustav vašeg tijela je oslabljen, a tako postajete izloženiji infekcijama, prehladi, gripi i ostalim imunološkim poremećajima.

Još jedan simptom je i poremećaj spavanja, odnosno nemogućnost da zaspete. Iako ste iscrpljeni, san vam ne dolazi na oči. Moguće je i buđenje usred noći, ili ranije nego što je potreba. To se događa uslijed toga što je mozak konstantno napet zbog količine zadataka koje želite obaviti.

Simptomi koji ukazuju da pucate pod pritiskom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap