Pretraga

Studenti na ‘holdu’ do daljnjeg: Ovako je Ministarstvo odgovorilo na pitanje kada se usvaja Zakon o studentskom radu

A- A+

Već godinu dana najavljuje se prvi Zakon o studentskom radu. Područje je to koje se još uvijek uređuje Pravilnikom iz 1996., donesenom iste godine kada su se rodili studenti koji su danas već treća godina faksa. Nacrt Zakona koji uređuje područje studentskog rada na javnu je raspravu trebao doći 30. lipnja, a taj rok značajno je premašen. Iako se više puta naglašavalo i u nacrtu Zakona stoji da na snagu stupa 1. siječnja 2018., to se nije dogodilo pa smo pitali nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja kada bi Zakon trebao ugledati svjetlo dana.

Foto i obrada: srednja.hr

Zakon o obavljanju studentskih poslova, koji se najavljuje već godinu dana, još uvijek nije u primjeni. Očekivan datum objave njegova izvješća je 9. veljače, a Sabor koji ga usvaja, u razdoblju od završetka javne rasprave do 1. siječnja kada je najavljeno da stupa na snagu, radio je svega šest dana.

Izdvojeni članak

Studenti zbunjeni: Ministarstvo najavilo da Zakon o studentskom radu stupa nakon 1. siječnja, a od njega još ni ‘Z’

Pitali smo Ministarstvo kako je došlo do greške u nacrtu Zakona u kojemu stoji da na snagu stupa 1. siječnja 2018. i je li poznato do kada bi Zakon uistinu trebao doći na red za izglasavanje u Saboru i kada bi trebao biti usvojen.

– Zbog dodatnog usuglašavanja dionika u procesu izrade zakona te uključivanja sindikata u proces, procedura se odužila. Do kraja siječnja, Zakon će od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja biti upućen u daljnju proceduru. Ministarstvo ne može prejudicirati kada će zakon biti na dnevnom redu Sabora, kratak je odgovor koji nam je dostavljen iz MZO-a.

Drugim riječima, i dalje je nepoznato od kada će se Zakon primjenjivati, a jedino što studentima predstoji jest još čekanja.

Podsjetimo, Zakonom o obavljanju studentskih poslova minimalna bi se satnica trebala povisiti na, u ovom trenutku, 20 kuna i 47 lipa, a poslodavac će morati isplatiti naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka istoga. Osim toga, obavezat će poslodavce da studentima uvećaju naknadu za noćni i rad blagdanima, a nadležnost inspektorata rada širi se i na zapošljavanje studenata, čime bi se trebale okončati ilegalne radnje poput prodaje i kupnje ugovora. Najveća novost je da, ako se nacrt Zakona usvoji u postojećem obliku, pravo rada dobivaju i izvanredni studenti. Upravo se oni ovih dana pitaju je li Zakon stupio na snagu 1. siječnja, kako to stoji u njegovu nacrtu. Željno ga, osim studenata, iščekuju i u Studentskom centru Osijek odakle kažu da će im isti značajno olakšati rad.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap