Pretraga

Sudjelujte u anketi: Podržavate li uvođenje nacionalnih ispita u škole?

U hrvatskim školama od sljedeće će se školske godine provoditi najveći projekt od uvođenja državne mature. Riječ je o nacionalnim ispitima, a pisat će ih učenici 5. i 8. razreda osnovnih škola. U današnjoj anketi pitamo vas – podržavate li njihovo uvođenje?

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Nacionalni ispiti standardizirani su ispiti (isti za sve škole) kojima se provjerava u kojoj su mjeri učenici sposobni koristiti ključna znanja i vještine iz pojedinih nastavnih predmeta.

Fuchs: ‘Nisam spomenuo ‘malu maturu’. Provjerili smo kako će izgledati nacionalni ispiti koji stižu u škole

Osim što povratnu informaciju o svom rezultatu dobivaju učenici, škola dobiva informaciju o kvaliteti nastave koja se, a sve s ciljem praćenja i unapređivanja učinkovitosti rada u školama i stvaranja nacionalnih obrazovnih standarda.

Ove ispite iduće će godine, 2021./2022. pisati učenici petih i osmih razreda osnovnih škola. Učenici neće dobiti ocjenu iz njih, već je uloga nacionalnih ispita formativna – služit će kao informacija o postignuću učenika i ostvarivanju dogovorenih obrazovnih standarda, pojasnili su nam danas iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Plan je i da se u narednim godinama, nakon uvođenja ispita u osnovne, nacionalni ispiti pišu i u trećem razredu srednjih škola.

Roditelji, nastavnici i učenici imaju vrlo izraženi stav o uvođenju tih ispita pa vas pozivamo da sudjelujete u našoj anketi:

Sudjelujte u anketi: Podržavate li uvođenje nacionalnih ispita u škole?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap