Pretraga

Tisuću eura za dvojku na ispitu?! 21 student uhićen zbog kupnje ispita

A- A+

Zbog sumnje u prodavanje ispita na Ekonomskom fakultetu u Osijeku jučer ujutro su ga posjetili policija i USKOK. Nekoliko sati je trajalo ‘češljanje’ dokumentacije, a zbog sumnje da su kupovali ili prodavali ispite u policijskoj stanici ispitano je pet profesora i jedan asistent, te čak 21 student. Ostali studenti izjavili su pak da je takva praksa na fakultetu javna tajna, te da je primjerice za dvojku trebalo iskeširati tisuću eura.

www.vecernji.hr

Antikorupcijska akcija jučer provedena na osječkom Ekonomskom fakultetu rezultirala je privođenjem pet profesora, jednog asistenta i čak 21 studenta. Nakon češljanja dokumentacije obavljeni su i razgovori s privedenima, a na spornom fakultetu se među studentima šuška kako je praksa kupovine ispita javna tajna te da se za dvojku trebalo iskeširati i do 1000 eura.

USKOK-ovi istražitelji su profesore, studente i posrednike pratili najmanje godinu dana, a mreža je bilo vrlo dobro razgranata. Osumnjičeni su u prostorije USKOK-a stizali sve do navečer, gdje su davali iskaze i odgovarali na pitanja. U godinu dana koliko je trajala istraga na osječkog ekonomiji, prisluškivani su telefonski pozivi i kabineti profesora, a među posrednicima bili su i ostali službenici fakulteta, neslužbeno doznaje vecernji.hr.

Studenti nisu iznenađeni otkrićem

Korupcija u akademskoj zajednici nije novina u Hrvatskoj, sjetimo li se da je praksa prodavanja ispita bila prisutna i na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, te na medicini u istom gradu. To se više ne može tolerirati, rekao je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan. Da se na njihovom fakultetu događaju ovakve nezakonite aktivnosti, studente osječke ekonomije nije iznenadilo. Znali su, tvrde studenti, da se ispiti mogu kupiti, a ni cijena istih nije bila tajna.

Izdvojeni članak

Kupovanje ispita na osječkoj Ekonomiji: USKOK ispituje čak četrdesetak osoba

‘Javna je tajna da se na ekonomiji kupuju ispiti’

– Javna je tajna da se na ekonomiji kupuju ispiti! Bilo je samo pitanje vremena kada će upasti policija. Za neke se profesore to generacijama priča. Jedan mi je kolega sam priznao da je platio ispit. Samo ga je prijavio i upisana mu je ocjena.  Nisu to, dodaje, teški ispiti iako su pojedinci na njih izlazili po pet ili više puta. Bilo je i onih koji su stoga čak promijenili fakultet. Zbog pojedinaca koji su bili na zlu glasu godinama su se tako ispredale i priče o korupciji i prenosile se s ‘koljena na koljeno’, rekla je apsolventica fakulteta.

Novac kojim su studenti plaćali ispite profesori nikada nisu uzimali na ‘ruke’, već su u tu svrhu služili posrednici, također djelatnici fakulteta. Oni su se sa sastajali sa studentima, koji su u indeksu ostavili novac, te ga natrag dobili s upisanom ocjenom.

Izdvojeni članak

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu se prodavali ispiti

‘Ovo je nedopustio i velika je sramota’

Kriminalističko istraživanje koje je trajalo godinu dana bilo je vrlo zahtjevno i složeno, a vijest da mu fakultetom operiraju policajci i USKOK dekana Željka Turkalja zatekla je na putu, nakon čega se odmah zaputio natrag u Osijek. 

– Studenti koji uče zasluženo dobiju svoje diplome i s pravom mogu očekivati radno mjesto u Hrvatskoj. No neki to ne rade, nego polažu ispita na drugi način. To je nedopustivo i ovo je jedna velika sramota. Mi nastavljamo dalje svoj posao, rekao je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

Tisuću eura za dvojku na ispitu?! 21 student uhićen zbog kupnje ispita
Share via
Copy link
Powered by Social Snap