Pretraga

Učenici nižih razreda osnovne vraćaju se u klupe: Evo što je s onima čije su škole razrušene u potresu

A- A+

Od 11. svibnja kreće nastava u školama za učenike nižih razreda, dakle, od 1. do 4. osnovne škole. U jakom potresu koji je prije mjesec dana pogodio Zagreb, neke su škole stradale toliko da se u njih učenici neće moći vratiti.

foto: Gimnazija Tituša Brezovačkog

U 11 osnovnih škola u Zagrebu nastava se neće moći održati nakon povratka iz online svijeta nastave. Nekoliko tisuća učenika trebat će se negdje premjestiti, a iz Gradskog ureda za obrazovanje Indexu su rekli da će ta djeca biti prebačena u one škole koje rade u jednoj smjeni, no nisu naveli u koje točno.

Popis oštećenih škola

Naime, dvije osnovne škole proglašene su neupotrebljivima i dobile su crvenu naljepnicu, a riječ je o OŠ Petra Zrinskog (u Krajiškoj ulici nedaleko od Trga F. Tuđmana) i OŠ Vugrovec u Kašini, gdje je bio epicentar jakog potresa 22. ožujka, piše Index.  Od srednjih škola neupotrebljive su Gornjogradska gimnazija i Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje.

Izdvojeni članak

Zagrebačke škole razrušene u potresu: ‘Bojimo se i ući unutra’

Privremeno neupotrebljive (žuta oznaka) su: OŠ Josipa Jurja Strossmayera, OŠ Čučerje (PRO Dankovec), OŠ Markuševec, OŠ Ivana Gorana Kovačića, a u istoj zgradi je i XVIII. gimnazija, OŠ Jordanovac, OŠ Bukovac, OŠ Dr. Ivan Merz, OŠ Miroslava Krleže i područna OŠ Davorina Trstenjaka, Hotelijersko turistička škola, Škola primijenjene umjetnosti, Škola za klasični balet, V. gimnazija, Prva ekonomska škola, XI. gimnazija (u istoj je zgradi i područna OŠ Davorina Trstenjaka), XVIII. gimnazija (u istoj zgradi je i OŠ I. G. Kovačića) i Gimnazija Tituša Brezovačkog.

Ni jedna škola neće se rušiti

Iz Gradskog ureda za obrazovanje za spomenuti izvor kažu da se sve oštećene škole i vrtići mogu obnoviti i zadržati i da nije potrebno rušenje nijednog objekta. Uz to, Grad će sanirati sve oštećene objekte i očekuju da će se do početka nove školske godine najveći dio moći ponovno koristiti.

Dugoročnija sanacija bit će potrebna za jedan učenički dom (UD Ante Brune Bušića), dvije plesne škole (Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje i Škola za klasični balet) i devet redovnih škola, od čega četiri osnovne škole (OŠ Petra Zrinskog, OŠ Vugrovec Kašina – PŠ Vugrovec, OŠ Bukovac, OŠ Miroslava Krleže) te pet srednjih škola (Gornjogradska gimnazija Hotelijersko turistička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Prva ekonomska škola, Gimnazija Tituša Brezovačkog).

Djeca će se prebaciti u druge škole

Učenici škola koje su trenutno neupotrebljive će nastavu pohađati u školama koje nastavu organiziraju u jednoj smjeni, navode u Gradskom uredu za obrazovanje.

– U Gradu Zagrebu nastavu u jednoj smjeni organiziraju 42 osnovne i 16 srednjih škola te će u slučaju ponovnog pokretanja redovitog odgojno-obrazovnog rada i redovite nastave svi zagrebački učenici imati organiziranu redovnu nastavu, poštujući pritom sve preporuke i upute nadležnih službi, kažu za Index u Gradskom uredu za obrazovanje.

Ističu i da Grad Zagreb u školskoj godini 2019./2020. organizira prijevoz za 3.800 učenika iz 19 osnovnih škola te će se za sve učenike koji nastavu eventualno budu pohađali u drugoj školi također osigurati posebne linije organiziranog prijevoza učenika i tako omogućiti njihov siguran dolazak u školu i odlazak iz nje.