Pretraga

Utjecajni američki portal o zadarskim orguljama: ‘Većina nas nikada nije vidjela ništa slično!’

A- A+

Utjecajni američki portal Upworthy, koji objavljuje viralne internetske sadržaje prije par dana je popratio na svojim stranicama članak o zadarskim morskim orguljama. Priča o našoj poznatoj atrakciji postala je viralna nakon što ju je na svojoj Facebook stranici objavio Huffington Post.  Pogledajte što strani mediji pišu ljepotama Zadra i Jadrana.

Flickr

Izdvojeni članak

Zadarska strukovna škola od oronule, postala najmodernija i najopremljenija u Hrvatskoj

– Većina nas nikada nije čula ni vidjela ništa slično, piše Upworthy.

Zadarske morske orgulje djelo su hrvatskog arhitekta Nikole Bašića a nastale su 2005. godine. Konstruirane su kao stepenice od bijelog kamena uz more, u koje je precizno uklesano 35 cijevi orgulje.Cijevi su postavljene tako da u sudaru s valovima proizvode različite tonove. Kako valovi udaraju o stepenice, potiskuju zrak kroz cijevi, proizvodeći nasumičnu melodijsku kompoziciju.

– Ali sve se to događa ispod površine, piše Upwothy, zatvorite oči i sve što čujete je pjesma kakvu niste čuli nikada, potpuno sinkronizirana s pokretima mora u točno tom trenutku.

Ovaj članak spomenutog portala u nepunih je šest dana lajkalo na Facebooku preko 257.000 ljudi!

Morske orgulje inspirirane su sličnim instrumentima koji su postojali još u staroj Grčkoj, a dodajmo da ‘Orgulje Valova’ postoje i u San Franciscu kao set zakrivljenih cijevi koje pojačavaju zvukove koje proizvodi Tihi ocean.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap