Pretraga

Val poskupljenja širi se i na škole: Neke već podigle cijene prehrane, druge planiraju isto

A- A+

Cijene namirnica u trgovinama osjetno su porasle u zadnjih par mjeseci, a od ove školske godine val poskupljenja zahvatit će i prehranu u nekim školama. U bjelovarskima je do toga već došlo pa sada obroke koji su ranije bili šest kuna, roditelji plaćaju devet.

Foto: Annie Spratt, Unsplash

Kako piše RTL.hr, u Bjelovaru su već poskupjeli školski obroci od ove školske godine i to značajno – roditelji su svojoj djeci obroke ranije plaćali šest kuna, no od ove školske godine za to trebaju izdvojiti čak devet kuna.

U Bjelovaru već poskupio školski obrok

Kako kaže ravnateljica Prve osnovne škole Bjelovar Marina Supančić, to je mjesečno povećanje sa 120 na od 160 do 180 kuna, ovisno o broju dana u mjesecu. Poskupljenje je, dodaje, bilo neizbježno.

– Poskupljenja nikad nisu popularna, ali roditelji su i sami svjesni da s obzirom na povećanje svih cijena je neminovno moralo doći do povećanja cijena školske prehrane, rekla je Supančić za RTL.

Povećanje cijena obroka odobrila je gradska uprava, ali pod uvjetom da učenici dobiju kvalitetniju hranu, od domaćih proizvođača, a za jelovnike su zadužili nutricionisticu.

– Znači, hrvatski poljoprivrednik plasira svoje proizvode u škole i vrtiće i na taj način im je zagarantiran plasman svojih proizvoda i osigurano tržište, a djeca jedu zdravu, domaću, lokalnu hranu. Ponavljam, cijena jednog takvog zdravog obroka jednaka je zapravo cijeni male šalice kave, rekao je za RTL Igor Brajdić (HSLS), zamjenik gradonačelnika Bjelovara.

I druge škole planiraju podići cijene

O poskupljenju prehrane razmišljaju i neke druge škole u Hrvatskoj.

– Razmišlja se o poskupljenju, osobito oni koji imaju pet, pet i pol do šest kuna. Mi razmišljamo o poskupljenju, primjerice već neke druge županije imaju devet kuna, ovisno od škole do škole, županije do županije, tvrdi Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Slično se planira i u njenoj školi u Novskoj, ali još nisu sigurni za koliko će obrok poskupjeti.

– U našoj školi je ostalo šest kuna, međutim promišljamo da ćemo isto tako zbog porasta cijene namirnica i energenata, da ćemo isto tako morat, nadamo se da ne, ali da ćemo morat podići cijenu obroka. Za koliko? Nismo još radili izračune, ali definitivno isto možda za kunu do dvije, rekla je Mirosavljević za RTL.

Unatoč poskupljenju, navodi isti izvor, u Bjelovaru se nije smanjio broj zainteresiranih za školsku prehranu. U odnosu na lanjski rujan – čak bilježe povećanje.

Val poskupljenja širi se i na škole: Neke već podigle cijene prehrane, druge planiraju isto
Share via
Copy link
Powered by Social Snap