Pretraga

[VIDEO] Poplavile škole na riječkom području, neke neće raditi: ‘Krenuli su slapovi niz stepenice’

A- A+

U strašnom nevremenu koje je jučer pogodilo Rijeku i okolno područje život je izgubio jedan muškarac, a stradale su brojne kuće i zgrade. Među njima, osnovne i srednje škole. U centru su djelomično poplavile Osnovna škola Centar i Osnovna škola Gelsi, Građevinska škola neće imati nastavu, a Prva riječka hrvatska gimnazija i Gimnazija Andrije Mohorovičića, koje dijele zgradu, imaju uništene dvije učionice i knjižnicu.

Zbog prodora vode je u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji došlo do prekida električne energije
Izvor: fotografija čitatelja

Sinoć je neviđeno nevrijeme pogodilo Rijeku i dijelove Primorsko-goranske županije. U jednoj je večeri palo kiše više nego što se očekivalo u cijelom mjesecu rujnu. Jedan je muškarac poginuo, a zgrade su u širem centru grada pretrpjele znatna oštećenja. Uz zgradu rektorata Sveučilišta u Rijeci, koja je, kako smo pisali, trenutno neupotrebljiva, nastradale su i osnovne te srednje škole.

Izdvojeni članak
sveučilište u rijeci, rektorat

U nevremenu značajno stradala zgrada Sveučilišta u Rijeci: ‘Važno je da smo svi na sigurnom i suhom’

Poplavile dvije osnovne škole u Rijeci

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekla zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, osnovne škole i vrtići u Rijeci rade normalno. Štetu su pretrpjele Osnovna škola Centar gdje je zbog kiše poplavio podrum te Osnovna škola Gelsi gdje se voda probila u hodnike škola. Nastava se danas odvija normalno, kazala je, pa građanima preporučila da prate prognozu i obavijesti na stranicama škola.

– Najbitnija je sigurnost djece, zaključila je Krpan.

Iz Primorsko-goranske županije priopćili su da se danas u svim srednjim školama regularno odvija nastave, izuzev jedne. Građevinska škola u Rijeci danas neće raditi jer je u njihove prostore prodrla voda, kako s krova, tako i u podrume. Prema informaciji iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, organizirat će nadoknada nastave.

Dvije učionice i knjižnica nisu upotrebljive

U Gimnaziji Andrije Mohorovičića, odnosno Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, budući da te dvije škole dijele zgradu, došlo je do prodora vode po vertikali. Najviše je stradala učionica na trećem katu, zatim knjižnica, a onda i učionica na prvom katu. Te se učionice neće moći koristiti dok se ne sanira šteta. Razgovarali smo s ravnateljicom Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich koja nam je rekla da je sinoć oko 19 sati došlo do značajnog proboja vode.

– Voda se od krova probila po vertikali kroz dvije učionice i knjižnicu. U nekom trenutku krenuli su i slapovi vode niz stepenice. Odmah smo učenike uputili kućama i sinoć smo do 23 sata u suradnji s vatrogascima pokušavali zaustaviti proboj vode. Došlo je i do prekida električne energije tako da smo jutros odmah angažirali električare da provjere instalacije u školi, kazala nam je Sclaunich.

U videu ispod, koji su nam ustupili iz Prve riječke hrvatske gimnazije, možete vidjeti prodor vode u učionicu te poplavljenu knjižnicu bez svjetala i električne energije.

Nastava će se odvijati, no nadaju se hitnoj sanaciji

Unatoč tome što se dvije učionice i knjižnica neće moći koristiti još neko vrijeme, Sclaunich nam potvrđuje da će se nastava danas normalno odvijati.

– Nadamo se hitnoj sanaciji. Mi inače imamo problema s prostorom u školi, a ovime je situacija još teža, zaključuje ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije.


ŽUPANIJA: DVIJE OSNOVNE ŠKOLE NEĆE RADITI

Kako su izvijestili iz Primorsko-goranske županije, u Osnovnu školu Čavle voda je prošla u prizemlje gdje su učionice prvih i trećih razreda pa je ravnateljica jutros obavijestila sve roditelje da za 1. i 3. razred danas neće biti nastave. Neovisno o tome, osigurat će boravak prvašića u školi za slučaj da to bude potrebno. Škola u Brodu na Kupi neće danas raditi jer su poplavljene prilazne ceste do škole.


 

Copy link
Powered by Social Snap