Pretraga

Vječna dilema: Smijete li se kupati s mjesečnicom ili ne

A- A+

Gotovo svaka djevojka i žena barem se jednom pitala smije li se okupati u moru ili rijeci za vrijeme mjesečnice. Strah od kupanja u toj fazi duboko je usađen u ženske misli, no danas otkrivamo je li on opravdan i kada se smijete, a kada ne kupati za vrijeme menstruacije.

Mnoge žene nemaju sreće jer ih mjesečnica zatekne baš za vrijeme godišnjeg odmora kada se nalaze na obali. Mnoge od njih tada propuštaju kupanje, iako to i nije opasno koliko neki misle. Samo kupanje ipak nije nikakav problem, ako se slijede određena pravila, piše Zdrava krava.

Nema opasnosti od kupanja, ako se slijede pravila

Izdvojeni članak

Nije samo trudnoća razlog: I ovih šest stvari može uzrokovati kašnjenje mjesečnice

Slobodno se kupajte za vrijeme menstruacije, no pritom morate pripaziti na to da su more ili rijeka u kojoj se kupate ugodne temperature, a morate poštivati i određena pravila.

Temperatura vode nipošto ne smije biti prehladna, a tijekom kupanja se trebate osjećati ugodno. Prija ulaska u more ili  rijeku trebate aplicirati tampon, kojeg trebate promijeniti netom nakon izlaska iz vode.

Pritom, naravno, trebate itekako voditi računa o higijeni.

Žene koje imaju izrazio obilne menstruaije i ugruške savjetuje se da se prije kupanja konzultiraju sa svojim liječnikom, no ukoliko su zadovoljeni svi uvjeti (promjena kupaćeg kostima, tampona i uložaka tijekom dana), u periodu kada krvarenje polako jenjava nema razloga zašto se ne biste okupali.

Izostanak menstruacije tijekom ljeta nije neuobičajena pojava

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dvije liječnice odgovaraju na najčešće ‘guglana’ pitanja u vezi menstruacije

Što se tiče sunčanja, ono samo po sebi nema štetnih utjecana na trajanje i količinu menstrualnog krvarenja, no svejedno je potreban oprez prilikom izlaganja tijela sunčevim zrakama. Ne trebamo posebno naglašavati koliko su ovdje potrebne zaštitne kreme, pokrivala za glavu te izbjegavanje sunca u najopasnijem periodu dana.

Nekim ženama događa se da tijekom ljeta izostane mjesečnica, što i nije toliko neuobičajeno. Česta promjena dnevnog ritma mijena dana i noći može utjecati na duljinu trajanja ciklusa, a to se najviše događa prilikom prelaska u novo godišnje doba.

Promjena dnevnog, odnosno radnog ritma i popuštanje stresa tijekom odmora također mogu dovesti do promjene u duljini menstrualnog ciklusa.

Vječna dilema: Smijete li se kupati s mjesečnicom ili ne
Share via
Copy link
Powered by Social Snap