Pretraga

Zabrinjavajuće: Ove vas zdravstvene navike mogu ubiti

A- A+

Zdravstvene navike trebali bi svi slijediti, no malo je ljudi upoznato s rizicima koje one mogu donijeti. O nekim stvarima trebali biste se bolje informirati, stoga donosimo zdravstvene navike koje mogu biti vrlo opasne.

Stiskanje prištića, šamponiranje kose, čišćenje ušiju, pa čak i tuširanje može dovesti do nekih neželjenih posljedica. Ne preporučamo, naravno, odbacivanje takvih zdravstvenih navika, no smatramo da trebate biti svjesni koje od njih vam mogu ozbiljno naštetiti. Portal ChaCha donosi najopasnije zdravstvene navike.

Izdvojeni članak

Sedam loših zdravstvenih navika koje razviju studenti

Tuširanje, šamponiranje i čišćenje ušiju štapićima mogu biti opasni

Vaše tijelo treba održavati određenu temperaturu, ni prehladnu ni pretoplu, kako bi funkcioniralo na pravilan način. Ovisno o tome kako se volite tuširati, mogli biste prilično riskirati. Ekstremna i nagla izloženost vrućoj ili hladnoj vodi doslovno vas može ubiti, kao što je to učinilo 62-godišnjem čovjeku koji je stao pod ledeno hladni tuš. Naravno, što ste mlađi i u boljoj formi, vašem je tijelu lakše održati optimalnu temperaturu, no svejedno ne škodi biti svjestan opasnosti. Šamponiranje također nije bezazleno, pogotovo ako se u vašem šamponu za kosu nalazi Sodium lauryl sulfat (SLS), koji je odgovoran za pjenušavost, no također može uzrokovati štetu na bubrezima te dovesti do fatalnog ishoda. Naravno, trebali biste koristiti zaista mnogo šampona kako bi si nanijeli neku veću štetu, no svejedno se radije prebacite na šampon koji nema SLS.

Čišćenje ušiju štapićima također se ne preporuča, ukoliko mislite čistiti bilo što osim vanjskog dijela. Ne kaže se bezveze da u uho ne biste smjeli stavljati ništa manje od prsta, jer je bubnjić toliko krhak da ga možete probiti tijekom čišćenja, što će dozvoliti bakterijama da uđu u vaše unutarnje uho. Jedan je čovjek tako zaradio meningitis, a liječnici smatraju da je upravo često i grubo čišćenje ušiju štapićima dovelo do toga.

Izdvojeni članak

Mnogi mladi žive u ovim zabludama o sigurnom i zdravom seksu

Oprezno sa zubnim koncem i konzumiranjem vode

Čišćenje zubiju čačalicama također nije preporučljivo, ukoliko niste jako pažljivi. Njome se vrlo lako možete ubosti u zubno meso, i tako probiti put bakterijama, a da ne pričamo što se može dogoditi ako se komad čačkalice slučajno odlomi i progutate ga. Iako to mnogi vole raditi, nemojte stiskati prištiće. Ovo predstavlja velik rizik za vaše zdravlje, jer su prištići prepuni bakterija i ostalog, a kada ih probijete, na tom dijelu oštećujete kožu i dozvoljavate bakterijama da uđu u vaše tijelo. Infekcije koje tada mogu nastupiti također mogu prouzročiti glavobolje, mutan vid i sljepoću, kao i paralizu, pa čak i smrt.

Iako ste često čuli kako trebate piti što je više vode moguće, nemojte pretjerivati. Bubrezi trebaju preraditi tu vodu, a ukoliko popijete previše možete se doslovno predozirati. Višak vode koju bubrezi ne mogu procesuirati odlazi u stanice, a budući da postoji određena količina prostora u mozgu, moždane stanice koje su prepune vode uzrokuju da on natekne bez prostora za opuštanjem. To stanje može rezultirati napadima, komom, prestankom disanja, te na kraju smrću.

Izdvojeni članak

Voda nije tako zdrava kao što kažu

Umjerenost je ključ

I jedenje voća može biti opasno. Jabuke, kruške, breskve i marelice imaju u sebi kemikaliju amigdalin, koja se u većim količinama prestvara u hidrogen cijanid, koji u vrlo velikim količinama može biti fatalan. Ključ svega je umjerenost.

Svakodnevno čišćenje zubiju koncem također se ne preporučuje, zato jer se na njima nalazi fluor, koji pomaže protiv mrlja. Iako on pomaže da vaši zubi i desni izgledaju lijepo, budući da su toksični i teški za probavu, efekti mogu biti opasni za jetru i bubrege.