Pretraga

Zuckerberg uložio 100 milijuna dolara u interdisciplinarnu školu

Bivši Googleov menadžer, Max Ventila, prije dvije je godine osnovao lanac privatnih osnovnih škola AltSchool u San Franciscu koje se temelje individualiziranom i holističkom pristupu djeci od predškolske dobi do kraja osnovne škole. Nedavno je u njegov start-up projekt uloženo sto milijuna dolara, a među donatorima se ističe osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg.

Youtube/Screenshot

AltSchool interaktivna je škola koja za sada djeluje na četiri lokacije u San Franciscu, a planira se širiti i na druge američke gradove. Jedna škola broji stotinu djece koja su raspoređena u grupe s različitim dobnim skupinama.

Obrazovanje treba biti interdisciplinarno

Max Ventila smatra kako je budućnost današnjih školaraca potpuno drugačija od situacije koja je dočekala njegovu generaciju po završetku obrazovanja.

– Ne kupujemo odjeću ni automobile iz 19.stoljeća, a djecu šaljemo u škole čiji program datira iz toga vremena. Djeci u 21.stoljeću treba drugačije obrazovanje, ono koje će koristiti njima, ali i zajednici. Ono treba biti interdisciplinarno i holističko, smatra Ventila.

Škola nastoji ne gledati učenike kroz predmete koji im idu ili ne idu već kao ljude koji misle i djeluju na određen način, a nalaze se u zajednici koja je također interdisciplinarna, kaže Ventila.

Različita djeca zahtjevaju različit pristup

Odgajatelji u školi smatraju kako ona pomaže djeci da dosegnu svoj puni potencijal jer se prilagođava njihovim potrebama. Svako dijete zahtjeva različit pristup, ali svima se na početku dana daje lista aktivnosti iz koje biraju hoće li dan zaočeti modeliranjem, crtanjem ili nekom rugom aktivnošću.

Iako je nastava fleskibilna, a starija djeca pomažu mlađoj, učitelji nastoje da škola ne bude preteška, ali ni lagana. AltSchool razvija i posebna softverska i hardverska rješenja pomoću kojih učitelji mogu prilagođavati nastavu svakom učeniku posebno, a nastava se odvija u multifunkcionalnim učionicama.

Potencijal škole prepoznali su mnogi donatori koji su u školu nedavno uložili sto milijuna dolara, a među njima je i osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg.

Zuckerberg uložio 100 milijuna dolara u interdisciplinarnu školu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap