Pretraga

Odabrane najbolje poslovne ideje poznatog programa za mlade: Evo tko su finalisti

A- A+

Social Impact Award (SIA) program pruža podršku mladim društvenim poduzetnicima u razvoju vlastitih inovativnih poslovnih rješenja. Cilj programa bio je potaknuti i educirati mlade poduzetne pojedince, aktivno ih uključiti u poslovni svijet te ih upoznati s lokalnom zajednicom društvenih poduzetnika u Hrvatskoj i Europi. Program se sastoji od raznovrsnih interaktivnih radionica i predavanja koje vode stručni mentori.

Foto: HUKI

U sklopu ovogodišnjeg Social Impact Award programa, zainteresirani kandidati mogli su prijaviti svoje poslovne ideje do 28. svibnja, a deset najperspektivnijih finalista imat će priliku razraditi svoje ideje uz profesionalnu mentorsku pomoć te će se natjecati za konačnu nagradu.

Članovi žirija će se voditi s tri osnovna kriterija ocjenjivanja poslovnih ideja odabranih finalista, a to su: potencijal utjecaja, razina inovacije te izvedivost i sposobnost provedbe.

U nastavku su navedena imena finalista i njihovi projekti:

Michi Community je poslovni projekt do kojeg su došle djevojke Ani Einwalter i Antonia Kurtović. Osmislile su aplikaciju koja je posebno uređena za mlade odrasle osobe i adolescente, a na njoj će biti dostupno mnogo različitih digitalnih alata i online usluga s ciljem da mladima poboljšaju mentalno zdravlje i pomognu u osobnom razvoju.  Zašto je Michi Community razvijen? Naime, 1 od 7 mladih osoba boluje od mentalnih bolesti te je samoubojstvo četvrti vodeći uzrok smrti među adolescentima.

Kitchen3D je hologram virtualnog kuhara koji priprema obrok u tanjuru gosta! Ova poslovna ideja je rješenje za problem nedostatka interakcije između kuhara i gosta te poteškoće monotone i dosadne prezentacije. Veronika Fruk, začetnica ideje, shvatila je da danas nije dovoljno samo pružanje usluge hrane u domeni ugostiteljstva. Kitchen3D može, na psihološkoj razini, smanjiti vječno čekanje narudžbe istovremeno uključujući goste u proces pripremanja hrane.

Arden je pametna vaza kojeg su stvorila tri učenika 3. razreda Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci – Lovro Dundović, Nirmal Karl Hadžić i Simon Seifert. Mnogi ljudi danas nemaju vremena za redovitu brigu o biljkama iako je znanstveno dokazano da uzgoj biljaka ima pozitivnu korelaciju sa smanjenjem stresa. Stoga, razvijen je sustav Arden za automatizaciju uzgoja i promicanje svijesti o očuvanju okoliša. Vaza posjeduje senzor vlage koji je povezan s LED osvjetljenjem te kroz sustav svjetlosnih obavijesti i mobilnu aplikaciju, korisnik može dobiti informacije kada treba zalijevati biljku.

Green Stay Croatia je online platforma koja na jednom mjestu sadrži sve destinacije za održivi turizam u Hrvatskoj. Putnici mogu jednostavno pretražiti, uspoređivati i rezervirati ekološki prihvatljiv smještaj. Začetnica ideje, Ines Kovačić, na taj način želi riješiti problem nedostatka svijesti i informiranosti o ekološkim i društvenim utjecajima u svijetu turizma.

ReWaste predstavlja rješenje za problem prekomjerne količine otpada, naročito plastike u Zagrebu. Projekt uključuje suradnju s ostalim organizacijama, sortiranje i pripremu, uspostavu reciklažnih postrojenja opremljenim naprednim strojevima za obradu plastičnog otpada, razvoj novih proizvoda od reciklirane plastike te provođenje edukacijskih programa. Projekt ReWaste osmislili su Patricija Vlajčić i Toma Vlajčić kako bi pomogli Zagrebačkom problemu velike količine otpada.

Co2 zid je projekt koji će jednostavno i efikasno riješiti problem sve većeg zagađenja okoliša i smanjiti količinu CO2 u zraku. Ivan Martinović je došao do ideje da zidove s klupom ukrasi raznolikim biljkama koje bi privlačile i hranile raznovrsne životinje i kukce.

Narukvica za zaboravljive predstavlja rješenje ljudskoj zaboravljivosti zbog zaposlenosti i užurbanog načina života, ali i starosti. Valentina Bešker je razvila ideju o narukvici spojenoj na aplikaciju koja će vas u određenim vremenskim razdobljima podsjetiti da redovito, primjerice, ispijate vodu. Cilj narukvice je poboljšanje zdravlja i kvalitete života svakog pojedinca.

Klub unuka Međimurje su radionice na kojima će mladi volonteri provoditi vrijeme s korisnicima domova za starije i nemoćne osobe.  Naime, prema popisu stanovništva, Hrvatska ima 22,45% osoba starijih od 65 godina, a u Europskoj uniji 44% starijih osoba navodi usamljenost kao svoj najvažniji problem. Barbara Vrčić, Margareta Kamenar i Žana Marie Munda osmislile su kreativni projekt Klub unuka Međimurje u sklopu kojeg će se održavati tematske radionice sa starijim osobama.

Kompenzacija poremećaja u percepciji boja uporabom algoritama za digitalnu obradu slike je ideja Leonarda Gjenera koja je stvorena kako bi se pomoglo osobama s poremećajem u percepciji boja. Za svakodnevni život je nužno prepoznavanje boja, stoga Leonardo želi razviti algoritam koji bi prepoznao boje svim osobama koje pate od navedenog poremećaja. Osobe i dalje ne bi mogle vidjeti boje, ali bi ih barem uz pomoć algoritma mogle raspoznati.

Pawsome Adventures, projekt osmišljen kako bi starijim osobama, osobama s invaliditetom i dresiranim psima na iznajmljenim imanjima pružio adekvatnu i stručnu podršku. Stoga, Alesa Hajsov je shvatila kako treba stvoriti ideju koje implementira rješenja izazova pristupačnosti destinacija, smještaja i aktivnosti za goste. Uz to, dresura pasa bi gostima pružila dodatnu uslugu koja je prvenstveno namijenjena maksimiziranju zadovoljstva gostiju.