Pretraga

Agronomski će vas nahraniti kukcima, a FER pokazati kako lansirati raketu: Ovaj ‘izlazak’ ne smijete propustiti

Europska noć istraživača dio je inicijative koja se održava posljednjih desetak godina u gradovima diljem Europe zadnjeg petka u rujnu. Ovaj događaj u gradovima diljem hrvatske obilježava se, dakle, 27. rujna, a u njega su uključeni brojni znanstveni instituti i fakulteti.

Screenshot: YouTube

Ove će godine čak četiri hrvatska grada biti domaćini Europske noći istraživača – Zagreb, Rijeka, Osijek i Split. Događaj je to kojim hrvatski znanstvenici  interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približavaju znanost i svoj rad i tako ukazuju na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije.

Jedenje kukaca i tržnica budućnosti

Projekt provodi osamnaest hrvatskih institucija iz sustava znanosti, visokog obrazovanja, javne uprave i privatnog sektora, a događaji se odvijaju između 17 i 22 sata.

Poznata imena 31 najboljeg znanstvenika u RH: Provjerite je li vaš profesor među njima

U Zagrebu će se događaj odvijati na Europskom trgu i u Tunelu Grič, a u njemu sudjeluje i nekolicina fakulteta. Tako će primjerice, na izlagačkom prostoru Agronomskog posjetitelji moći kušati kukce, a kuha poznati chef Ivan Pažanin. Na prostoru FER-a naučit ćete kako se lansira raketa dok vas Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije poziva da postanete CSI detektiv.

Osječki događaj odvija se u dvorištu tamošnjeg rektorata, a središnja tema je Strossmayer. Posjetitelji će moći vidjeti kako izgleda tržnica budućnosti, odnosno ono što ćemo jesti u budućnosti, a poticaj za osmišljavanje hrane budućnosti bila su jela iz doba Josipa Jurja Strossmayera.

Događaj i u Splitu i Rijeci

Od robotike do lončarstva: Dodijeljeno 700.000 kuna za cool projekte popularizacije znanosti

Podrumi Dioklecijanove palače i Riva mjesto su na kojemu se Europska noć istraživača odvija u Splitu. Tamošnji Pomorski fakultet održat će aktivnosti, ni više ni manje, nego na brodu, gdje će posjetiteljima pokazati uporabu uređaja u navigaciji. Kako se uzimaju otisci prstiju ili ‘iščitavaju’ informacije iz krvi otkrit će posjetiteljima na svom izlagačkom prostoru Sveučilišni odjel za forenzične znanosti, dok ćete na izlagačkom prostoru Medicinskog fakulteta u Splitu naučiti kako se izvodi Heimlichov zahvat.

Riječki događaj odvija se u tamošnjem Tower Centru, gdje će na četiri etaže biti postavljene 22 istraživačke postaje.

– Na 22 postaje posjetitelji će moći obići pokuse, radionice, demonstracije… U ‘sudnici’ Pravnog fakulteta rasprava će se voditi o dječjoj objavi na internetu, naučit ćemo što je virtualna, a što proširena stvarnost, a matematičari će nam otkriti tajne šifriranja. Novi članovi Noći istraživača ove godine su Pomorski fakultet s čak tri postaje i Medicinski fakultet sa zanimljivom radionicom o razini svijesti, kazala je na predstavljanju događaja Nikolina Ivanović iz Centra za EU projekte Sveučilišta u Rijeci.

Agronomski će vas nahraniti kukcima, a FER pokazati kako lansirati raketu: Ovaj ‘izlazak’ ne smijete propustiti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap