Pretraga

Ako se mučite s učenjem, ovo bi moglo biti rješenje: Jeste li isprobali Pomodoro tehniku?

A- A+

Kada je u pitanju učenje, složit ćemo se da rijetko tko voli učiti. S druge strane, svi vole znati stvari. Čak i kada nije u pitanju neka vanjska motivacija, kao što je prolaz na ispitu, lijepo je znati stvari. No, da biste znali (ne)zanimljive činjenice, ipak morate neko vrijeme provesti učeći – i tu zapne.

Foto: Unsplash

Postoji jako puno tehnika za efikasno i brzo učenje, a istina je da vjerojatno svakome najviše odgovara neki drugi način. Najteže je u svemu tome shvatiti koja metoda vama paše, a da biste to saznali, morat ćete vjerojatno učiti i pogrešnim metodama… Što znači da ćete puno vremena izgubiti u tom procesu. No, nažalost, ne postoji bolja opcija.

Ono što može pomoći jest saznati kakve sve metode postoje. Danas tako donosimo detalje o Pomodoro tehnici, koja postaje sve popularnija. Kako piše CNC, u pitanju je tehnika koju je smislio Francesco Cirillo 1999. godine, a bazira se na učenju u kraćim intervalima. Ovu metodu mnogi koriste i tvrde da im pomaže u tome da vrijeme provedeno učeći bude kvalitetno iskorišteno, ali i da zapravo uče.

Zanimljivo je i po čemu je tehnika dobila ime – ‘pomodoro’ je talijanski izraz za rajčicu, a upravo je tajmer koji je Cirillo koristio da bi mjerio vrijeme intervala učenja/pauza, bio u obliku rajčice. Zato se ti intervali i zovu ‘pomodoro’. Ukratko, evo kako možete primjenjivati ovu tehniku.

Izdvojeni članak
božićno darivanje

Ovi učenici znaju kako se najlakše motivirati za učenje: Probajte njihovu metodu

  1. Odlučite što želite sve napraviti i odredite koliko ćete vremena provesti učiti. Zatim podijelite gradivo u manje jedinice, ‘pomodore’.
  2. Namjestite tajmer na 25 minuta, i počnite raditi. Postoji i nekoliko videa na YouTubeu koji vam mogu poslužiti kao vodiči u tome, a možete ih potražiti ovdje.
  3. Smanjite broj distrakcija za vrijeme intervala učenja. Ako vas neka xy misao počne mučiti, zapišite ju. Ako vas netko zove, recite im da ćete se javiti kasnije.
  4. Nakon 25 minuta učenja, uzmite pet do deset minuta odmora. Za to vrijeme nemojte skrolati po društvenim mrežama, već popijte kavu, prošećite, javite se prijateljima ili napravite nešto što će vam pomoći da se opustite.
  5. Ponovite ovaj proces četiri puta, a nakon toga uzmite dulju pauzu, od 20 do 30 minuta. Ponavljate ovo u krug, sve dok ne shvatite da više ne možete i da vam koncentracija nije na nivou.

Osim što ovo možete primijeniti kada je u pitanju učenje, ovu tehniku možete primijeniti na sve ostale poslove koje morate obavljati kroz dan (kroz život…). Sretno!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap