Pretraga

Instagram i Facebook ugasili profile notornog influencera na kojeg su upozoravale i škole

A- A+

Andrew Tate, notorni influencer čija se slava temelji na homofobnim, mizoginim i seksističkim, kao i rasističkim izjavama, više ne može objavljivati sadržaj na dvije popularne društvene mreže. Nakon što je to učinio Twitter, kompanija Meta ukinula mu je profile na Instagramu i Facebooku.

Andrew Tate dobio je zabranu na Facebooku i Instagramu|screenshot: YouTube; foto: Unsplash

Andrew Tate, bivši kikboksač i influencer koji je slavu stekao temeljem niza mizoginih i homofobnih izjava dobio je zabranu objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama Instagram i Facebook te su mu profili ukinuti zbog kršenja politika kompanije Meta u čijem su vlasništvu ove dvije društvene mreže.

Prije Instagrama i Facebooka, zabranjen mu je Twitter

Kako prenosi BBC, slava mu je počela rasti nastupom u Big Brotheru 2016., iz kojeg je izbačen zbog snimke na kojoj se može vidjeti kako napada ženu, za što je on tvrdio da je ‘laž koja ga nastoji prikazati u lošem svjetlu’.

Priliku za uspon Andrew Tate pokušao je potražiti na društvenim mrežama, ali mu je Twitter zabranio objavljivati sadržaj nakon što je izjavio da žene trebaju snositi odgovornost u slučajevima u kojima su silovane. Videi u kojima Tate govori da su ‘žene vlasništvo muškarca’, da ‘preferira 18-godišnjakinje jer je kroz njih prošlo manje ku**ca nego kod dvadesetogodišnjakinja’ te da ‘neće nikada pružiti prvu pomoć muškarcu jer je to homoseksualno’, u kratkom su roku preplavili ostale društvene mreže.

Na Instagramu, na kojemu sada više ne može objavljivati, imao je 4,7 milijuna pratitelja, a mu broj pratitelja mu je vrtoglavo rastao od lipnja – prije samo dva mjeseca pratilo ga je oko milijun osoba. Sada mu je taj profil obrisan, no i dalje na Instagramu postoji mnoštvo tzv. ‘fan pageva’ koji i dalje neometano dijele Tateove videe. Kako prenosi BBC, iz Mete su poručili da su sa svojih platforma uklonili profile Andrewa Tatea jer je kršio dio politike kompanije koji se odnosi na opasne organizacije ili individue, ali nisu išli u detalje.

Izdvojeni članak

Zgrozio internet svojim stavovima, a prati ga sve više učenika: ‘Žena je vlasništvo muškarca’

Na štetnost njegova sadržaja upozoravali su stručnjaci, ali i škole

Organizacije koje se bore protiv govora mržnje upozoravaju da Andrew Tate predstavlja prijetnju za mlade muškarce jer ih radikalizira u smjeru ekstremne mizoginije, rasizma i homofobije. Kako smo nedavno pisali, na njega su upozoravale i neke škole, koje su primijetile da sve više učenika prati Tatea. Tako je jedna srednja škola za dječake u Novom Zelandu poslala priopćenje u kojem kaže kako je on postao otrovna ovisnost, da su učenici opsjednuti njime i njegovim stavovima, a neki ga smatraju i uzorom.

Brojni videi u kojima je Tate glavna ‘zvijezda’ mogu se pronaći i na društvenoj mreži TikToku pa mnogi pozivaju TikTok da slijedi primjer Mete i spriječi daljnje širenje ovih videa. Glasnogovornik TikToka za BBC je rekao da uklanjaju videe s nasilnim sadržajem kao i račune te pozdravljaju potez drugih društvenih mreža protiv ove individue.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap