Pretraga

Instagram konačno poslušao korisnike: Uvode novu značajku, ali neće vas prisiljavati da je koristite

A- A+

Izdužene fotke ipak dolaze na Instagram, no nitko ih neće biti prisiljen objavljivati. Svatko će imati izbor. Adam Mosseri, šef Instagrama, kaže da ovu značajku uvode jer su shvatili da videe i fotke ne tretiraju jednako na Instagramu pa su odlučili početi.

instagram

Ilustracija: Pexels

Instagram je prije otprilike dva mjeseca krenuo testirati dosta dubioznu značajku. U pokušaju da se valjda u potpunosti maskiraju u TikTok, svoje proklamirano najveće konkurencije, nekim su korisnicima sve fotografije počeli prikazivati preko cijelog zaslona.

Instagram razljutio korisnike

Konkretno, fotografije koje su objavili u kvadratnom ili nekom standardnom formatu i omjeru, postale su izdužene, a višak prostora bio je popunjen nijansama boja koje su se nalazile na fotki. Mnogi su se požalili kako im objave izgledaju grozno, značajan problem pojavio se kod onih korisnika čiji se sadržaj fokusira na tekst ispod objave.

Taj tekst sada se jedva vidio, baš kao kad pregledavate neki reels. Čak su se i članovi obitelji Kardashian uzbunili te od Instagrama, putem storija upravo na toj društvenoj mreži, tražili da odustanu od svoje zamisli. I Instagram je, vjerovali ili ne, poslušao njihove, kao i vjerojatno kritike desetaka tisuća korisnika kojima su pustili značajku u testnoj fazi.

Izdvojeni članak
facebook, instagram

Instagram na optuženičkoj klupi: Sve više ljudi ih tuži zbog jedne stvari koja je procurila prošle godine

Konačno su poslušali korisnike

No, da Adam Mosseri, šef Instagrama, neće odustati od svoje zamisli da tu društvenu mrežu, i dalje jednu od vodećih, dovede što bliže TikToku, potvrđuju i mediji koji pišu da će se ipak ići u uvođenje fotografiji preko cijelog zaslona. Mosseri je, naime, kako prenosi Verge, istaknuo kako Instagram dozvoljava izdužene videe – u vidu reelsa – ali ne i fotografije.

U nekom su trenutku u vodstvu Instagram shvatili da bi fotografije i videe mogli početi tretirati jednako. No, za razliku od onoga što su korisnici kritizirali posljednjih nekoliko mjeseci, izdužene fotografije, sve do omjera 16:9, za razliku od nekih 4:5, koliko je sada, neće biti nametnuto korisnicima.

Drugim riječima, korisnici će moći objaviti izduženu fotku, no na to neće biti prisiljeni, a njihove će se stare objave pokazivati u točnom omjeru u kojemu su objavljene. U testnu bi fazu tu novu značajku, podcrtava Verge, Instagram trebao ‘pustiti u opticaj’ u narednih nekoliko tjedana.